Site pictogram RTV1

Nieuwe expositie in Veenkoloniaal Museum vertelt verhalen over keramiek

Vister (R) pakt een van de nieuwe schilderijen uit | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – Vanaf vrijdag is er een nieuwe expositie te zien in het Veenkoloniaal Museum. De liefde voor keramiek wordt daar tentoongesteld. In ‘Schitterende scherven’ zijn verschillende stillevens te zien, maar ook archeologische vondsten uit de provincie Groningen.

Celine Vister is conservator bij het museum en werkte de nieuwe expositie helemaal uit. ‘Er doen best veel kunstenaars mee die nog nooit in het noorden van Nederland te zien zijn geweest. Dat zijn hele getalenteerde kunstenaars die hele mooie stillevens gemaakt.’

(Tekst gaat verder onder video)

Stillevens

Op de eerste verdieping van de tentoonstelling zijn deze stillevens voornamelijk te zien. Een zware discipline in de kunst. Een kunstenaar moet namelijk verschillende materialen, zoals transparant breekbaar glas, zacht fluweel of keramiek kunnen schilderen.

Op de begane grond zijn vooral de archeologische vondsten te bewonderen samen met schilderijen. Vister: ‘Er ligt nieuw onderzoek ten grondslag aan het gedeelte dat daar ligt, namelijk Romeinse aardewerken. De ontdekkingen zijn dat de scherven voor de inheemse bevolking al bijzonder waren.’ Zo werden de scherven bewaard, verhandeld of als geluksketting omgedaan. ‘Mensen zagen daar toen al schoonheid in.’

Door zo’n onderzoek doet Vister inspiratie op. De conservator zoekt dan meer informatie op en schrijft verhalen over het onderwerp. Bij deze expositie is de overkoepelende gedachte de liefde voor keramiek, dat terug te zien is in stillevens, verzamelingen van mensen en in de archeologie.

De expositie is nog in opbouw, maar vanaf 19 oktober is deze volledig te zien in het Veendammer museum.

Mobiele versie afsluiten