Site pictogram RTV1

SHINE en UMCG krijgen miljoenensubsidie voor isotopenproductie in strijd tegen kanker

Het kantoor van SHINE Europe in Veendam | © RTV Noord

VEENDAM – Het UMCG en SHINE Europe hebben een subsidie van 10,5 miljoen euro ontvangen voor hun gezamenlijke project ‘Terbium for Life’. Dit project richt zich op de productie van terbiumisotopen, die een cruciale rol spelen in kankertherapieën. De subsidie, afkomstig van de Nederlandse overheid, ondersteunt de ontwikkeling van de toeleveringsketen voor deze isotopen in Europa.

De vraag naar innovatieve kankerbehandelingen blijft stijgen, vooral nu het aantal kankergevallen wereldwijd toeneemt. De isotopen die door SHINE Europe geproduceerd zullen worden, hebben zowel diagnostische als therapeutische toepassingen en bieden hoop op behandelingen met minder bijwerkingen en een verbeterde levenskwaliteit voor patiënten.

Diagnose en behandeling in één

Theranostica is een snelgroeiend veld binnen de geneeskunde dat diagnostiek en therapie combineert. Isotopen zoals terbium-161 spelen hierin een belangrijke rol. Deze stoffen helpen artsen tumoren nauwkeuriger te lokaliseren én aan te vallen. Met terbiumisotopen kunnen behandelingen beter worden afgestemd op de individuele behoeften van patiënten, waardoor het risico op schade aan gezond weefsel wordt verminderd.

Wat is een isotopenfabriek?
Een isotopenfabriek produceert radioactieve isotopen die worden gebruikt in de medische wereld, voornamelijk voor kankerbehandelingen en diagnostiek. Deze isotopen helpen artsen om tumoren beter te detecteren en behandelen. De productie van terbiumisotopen is van groot belang, omdat ze minder afhankelijk willen zijn van buitenlandse leveranciers. SHINE Europe speelt een sleutelrol in het opzetten van deze productie in Europa, wat zal leiden tot een snelle aanvoer van deze isotopen.

Samenwerking tussen UMCG en SHINE

Het Terbium for Life-project maakt gebruik van de gecombineerde expertise van SHINE Europe en het UMCG. ‘Deze samenwerking brengt unieke kennis samen op het gebied van nucleaire geneeskunde en radiotheranostiek,’ zegt Dr. Philip H. Elsinga van het UMCG. Het doel is om innovatieve behandelingen te ontwikkelen die nieuwe hoop bieden voor kankerpatiënten in heel Europa.

SHINE Europe ziet deze subsidie als een cruciale stap in de ontwikkeling van nieuwe kankerbehandelingen en benadrukt het belang van Europese onafhankelijkheid op dit gebied. Harrie Buurlage, Vice President van Strategic Alliances bij SHINE Europe, zegt hierover: ‘We zijn ontzettend dankbaar voor de steun van de Nederlandse overheid en de Europese Commissie. Deze subsidie maakt het mogelijk om de productie van terbiumisotopen lokaal op te zetten, waardoor Europese patiënten sneller toegang krijgen tot veelbelovende nieuwe therapieën. Dit project versterkt niet alleen de gezondheidszorg, maar ook Europa’s autonomie in de medische toeleveringsketen.’

Met deze subsidie wordt niet alleen de productie van isotopen ondersteund, maar wordt ook geïnvesteerd in verder onderzoek naar toepassingen van terbiumisotopen in de geneeskunde. Dankzij de samenwerking met het UMCG en SHINE kunnen patiënten in Europa rekenen op snellere toegang tot deze therapieën.

Mobiele versie afsluiten