Site pictogram RTV1

Brandweer Veendam zoekt dringend nieuwe vrijwilligers, maar ‘Veendam is nog steeds veilig’

De Veendammer brandweer laat bezoekers het vak zien | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – De brandweer van Veendam kampt met een tekort aan vrijwilligers en organiseerde daarom zaterdagmiddag een speciale brandweeroefening om meer mensen enthousiast te maken voor dit belangrijke werk. Tijdens het evenement werden verschillende demonstraties gegeven, met als doel nieuwe vrijwilligers te werven en het publiek bewust te maken van de noodzaak om het korps te versterken.

Ondanks het regenachtige weer trokken de activiteiten nog een flink aantal bezoekers. Veronique Schoonbeek, een van de huidige vrijwilligers bij de brandweer in Veendam, was aanwezig om haar ervaringen te delen. Als enige vrouw binnen het team hoopt zij nieuwe vrijwilligers te mogen verwelkomen. ‘We zoeken op dit moment acht nieuwe collega’s. Dit jaar zijn er meer mensen weggegaan dan normaal, waardoor we extra versterking nodig hebben,’ legt Schoonbeek uit.

Het tekort aan brandweerlieden heeft volgens haar nog geen gevolgen voor de veiligheid in Veendam, maar ze benadrukt wel het belang van een volledig team. ‘Veendam is nog steeds veilig, dat lossen we samen op. Maar als we meer vrijwilligers hebben, kan iedereen het iets rustiger aan doen en hebben we meer back-up in geval van nood.’

(Tekst gaat verder onder video)

Meer actie’s

Naast de demonstraties houdt de brandweer van Veendam ook speciale ontbijtsessies met lokale werkgevers. Tijdens deze bijeenkomsten wordt besproken wat het betekent om een vrijwilliger van de brandweer in dienst te hebben. Vooral bedrijven in de buurt van de kazerne worden actief benaderd, omdat werknemers dan snel kunnen reageren bij een oproep.

Schoonbeek richt zich vooral tot vrouwen: ‘Vrouwen, meld je aan! Ik ben op dit moment de enige vrouw in het team en ik hoop dat we snel meer vrouwelijke collega’s krijgen.’

Mobiele versie afsluiten