Site pictogram RTV1

Zes azc’s dicht in Groningen en Drenthe

AZC Hooiweg in Oude Pekela. (Foto: Wilma Swarts / RTV1)

PEKELA – Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) sluit behalve in Oude Pekela ook de azc’s in Bellingwolde, Delfzijl, Onnen, Oranje en Vledder (Drenthe). In de plaatsen Assen, Hoogeveen en Emmen wordt de opvangcapaciteit verlaagd. Dat heeft het COA woensdag 26 april bekendgemaakt.

Landelijk

In totaal gaan landelijk 45 asielzoekerscentra sluiten, 61 azc’s blijven open en 18 krijgen minder bewoners. Volgens het COA is dat nodig omdat het aantal asielzoekers in Nederland behoorlijk is afgenomen. Het COA heeft alle betrokken gemeenten en de medewerkers inmiddels geïnformeerd.

Pekela en Bellingwedde

Burgemeester Jaap Kuin noemde de sluiting van het azc in Oude Pekela ‘een koude douche’ en overvallen door het besluit. Waarnemend burgemeester Janneke Snijder van de gemeente Bellingwedde zegt vooral verrast te zijn. De locaties in Delfzijl, Musselkanaal en Ter Apel blijven wel open.

550 arbeidsplaatsen

Op dit moment verblijven er 22.800 asielzoekers en vergunninghouders in de centrale opvang, terwijl er 48.700 plaatsen beschikbaar zijn. Het besluit heeft gevolgen voor ongeveer 550 arbeidsplaatsen. Het gaat hierbij vooral om mensen met een tijdelijk contract.

Mobiele versie afsluiten