Site pictogram RTV1

Gemeenteraad in de bres voor AZC Musselkanaal

F: B.J. Brinkman (reportage EenVandaag) AZC Musselkanaal

STADSKANAAL – Tijdens de gemeenteraadsvergadering maandagavond 28 mei bleek weer eens hoe diep geworteld het asielzoekerscentrum in Musselkanaal is. De voltallige raad constateert in een motie dat ‘het wegrukken van een goed ingebed asielzoekerscentrum’ alleen maar nadelen kent en zeer nadelige economische en financiële gevolgen heeft voor Musselkanaal en de gemeente Stadskanaal. Bovendien zit er ‘chemie’ tussen omwonenden en het AZC. Met het COA besluit wordt voorbij gegaan aan de kwetsbare economische situatie in Zuidoost Groningen, aldus de raad.

College

Het college van B en W deelt deze zorgen ook, zegt wethouder Lian Veenstra (SP). Na een korte schorsing legt de nieuwe wethouder uit waarom het AZC Musselkanaal zijn deuren gaat sluiten. Veenstra: “volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vangt de provincie Groningen inmiddels meer asielzoekers op dan zou moeten en vraagt de locatie in Musselkanaal om extra investeringen. Het college gaat er daarom vanuit dat het een gelopen race is.

Raad

De gemeenteraad gaat in een ultieme poging, middels een schrijven aan de staatssecretaris van justitie en veiligheid, proberen te voorkomen dat het AZC Musselkanaal dicht gaat. Volgens VVD fractievoorzitter Hans Klopstra is er altijd nog een kans van slagen dat zo’n besluit teruggedraaid wordt.

Volgens het COA moet het AZC in oktober 2018 dicht in Musselkanaal. Alleen de staatssecretaris kan dit nog voorkomen.

Mobiele versie afsluiten