Site pictogram RTV1

Herindeling Pekela is voor de nieuwe gemeenteraad

Gemeentehuis Pekela-Foto: Wilma Swarts RTV1

OUDE PEKELA – In de raadsvergadering van dinsdag 21 maart stond de vraag centraal, hoe nu verder met de gemeentelijke herindeling Pekela, Veendam, Stadskanaal. In een eerdere raadsvergadering was al duidelijk geworden dat Veendam tegen deze herindeling is, terwijl Stadskanaal en Pekela het vermogen en de kracht voor deze samenvoeging juist wel inzien. Gisteravond was bedoeld voor de raadsleden om richting het college hun gevoelens te delen. Welke mogelijkheden zijn er nu eigenlijk. Een andere partner zoeken, niets meer doen of een pas op plaats tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen, en wat zijn de gevolgen zowel bestuurlijk, organisatorisch en financieel.

Provincie

Wethouder Hemmes begon met een korte schets over de hele situatie. Na de besluitvorming van de drie raden is de stuurgroep in Stadskanaal bijeen geweest om te overleggen. Hun conclusie was, nu de gemeente Veendam zich duidelijk heeft uitgesproken om niet samen met Pekela en Stadskanaal te willen er zonder Veendam geen herindeling meer inzit. Derhalve heeft men besloten de stuurgroep op te heffen. De drie besturen hadden op 16 maart een gesprek met gedeputeerde Brouns van de Provincie Groningen. Nadat de gedeputeerde naar ze geluisterd had, deelde hij mee dat nog voor deze zomer de provincie met een reactie zal komen, welke dan teruggekoppeld zal worden naar de gemeenteraad. Mogelijkerwijze gaat Brouns daarvoor eerst nog met weer met de drie besturen praten. Onduidelijk is nog hoe de reactie van de provincie zal zijn, maar Hemmes zegt niet te verwachten dat er een verplichting richting Veendam komt.

Fracties 

Voorzitter van de inforaad, burgemeester Jaap Kuin  zijn samenvatting van het geheel was kort en duidelijk. ‘Pas op de plaats en na de verkiezingen in maart 2018 verdere stappen te nemen’.  De raad kan zich daarin vinden.

Mobiele versie afsluiten