Direct naar de inhoud.

Herindeling Pekela is voor de nieuwe gemeenteraad

  • door:
  • op:
Gemeentehuis Pekela-Foto: Wilma Swarts RTV1

OUDE PEKELA – In de raadsvergadering van dinsdag 21 maart stond de vraag centraal, hoe nu verder met de gemeentelijke herindeling Pekela, Veendam, Stadskanaal. In een eerdere raadsvergadering was al duidelijk geworden dat Veendam tegen deze herindeling is, terwijl Stadskanaal en Pekela het vermogen en de kracht voor deze samenvoeging juist wel inzien. Gisteravond was bedoeld voor de raadsleden om richting het college hun gevoelens te delen. Welke mogelijkheden zijn er nu eigenlijk. Een andere partner zoeken, niets meer doen of een pas op plaats tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen, en wat zijn de gevolgen zowel bestuurlijk, organisatorisch en financieel.

Provincie

Wethouder Hemmes begon met een korte schets over de hele situatie. Na de besluitvorming van de drie raden is de stuurgroep in Stadskanaal bijeen geweest om te overleggen. Hun conclusie was, nu de gemeente Veendam zich duidelijk heeft uitgesproken om niet samen met Pekela en Stadskanaal te willen er zonder Veendam geen herindeling meer inzit. Derhalve heeft men besloten de stuurgroep op te heffen. De drie besturen hadden op 16 maart een gesprek met gedeputeerde Brouns van de Provincie Groningen. Nadat de gedeputeerde naar ze geluisterd had, deelde hij mee dat nog voor deze zomer de provincie met een reactie zal komen, welke dan teruggekoppeld zal worden naar de gemeenteraad. Mogelijkerwijze gaat Brouns daarvoor eerst nog met weer met de drie besturen praten. Onduidelijk is nog hoe de reactie van de provincie zal zijn, maar Hemmes zegt niet te verwachten dat er een verplichting richting Veendam komt.

Fracties 

  • De heer Siegers (SP) is van mening dat de gemeentelijke herindeling onderdeel moet zijn van het verkiezingsprogramma voor de gemeentelijke verkiezingen in 2018. Inwoners kunnen dan precies zien welke partij hun belangen het best vertegenwoordigt, derhalve wil hij het over de verkiezingen heen tillen. Siegers gaf in zijn betoog aan dat de fractie van SP geen boodschap heeft aan de opmerkingen van de provincie.
  • Mevr. Norder-Smit van Samen Voor Pekela (SVP) was kort en bondig. Zij legt de verantwoordelijkheid bij de provincie.
  • De heer Busemann (PvdA) wil wachten op de reactie van de provincie, maar vraagt zich wel af hoelang de houdbaarheidstermijn van de gemeente Pekela is. Ook baart het hem zorgen de kritieken van verschillende raadsleden in Veendam richting de ambtelijke fusie de Kompanjie. Wethouder Hemmes zegt in een reactie  dat hij verwacht dat de gemeente Pekela door de ambtelijke fusie lang kan blijven bestaan. Hij verwacht niet dat Veendam zal stoppen met de Kompanjie omdat hen dat veel geld gaat kosten.
  • De heer Berghuis (CDA) vindt het besluit van Veendam een brevet van onvermogen. Draineren van dit dossier vindt hij jammer. Hij hoopt op een andere sturing van het Kabinet. Verder wacht het CDA het oordeel van de gedeputeerde af en zegt dat de raad blijvend aan de knoppen zullen draaien.
  • Mevr. Kneverling (GL) is zeer benieuwd wat de gedeputeerde te zeggen heeft. GL wil dit afwachten om daarna als raad verder te kunnen gaan.
  • Mevr. Fridrichs (VVD) wil laten onderzoeken of er een kans op herindeling is met Bellingwedde, Vlagtwedde, Stadskanaal en Pekela. Een en ander uit te voeren na de nieuwe raadsverkiezingen in maart 2018. De reactie van wethouder Hemmes is Bellingwedde en Vlagtwedde al vergevorderd is, het zal dus onmogelijk zijn daarbij nog aan te sluiten.
  • De heer Meilof (CU) Is teleurgesteld en zegt dat er eerst nu rust moet komen en na de nieuwe gemeenteraadsverkiezing de zaak opnieuw te bekijken. Hij geeft aan dat als Pekela zelfstandig blijft, het een klein spelertje zal worden in een groter geheel. Hij hoopt dat de gemeente Veendam gestraft zal worden.

Voorzitter van de inforaad, burgemeester Jaap Kuin  zijn samenvatting van het geheel was kort en duidelijk. ‘Pas op de plaats en na de verkiezingen in maart 2018 verdere stappen te nemen’.  De raad kan zich daarin vinden.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal