Direct naar de inhoud.

Accordeonfestival in Stadskanaal ‘De accordeon wordt ondergewaardeerd’ 

  • door:
  • op:
Jamiro speelt tijdens het Internationaal Accordeonfestival in Geert Teis | © Rianne Denissen / RTV1

STADSKANAAL – Deze zondag vond het jaarlijkse Internationaal Accordeonfestival plaats in Stadskanaal. Het Geert Teis theater vormde het decor van een dag vol accordeonmuziek van muzikanten uit alle windstreken. 

Voor Jac Puts, organisator van het festival, is het een van de mooiste dagen van het jaar. ‘Dit festival is uniek in Nederland. Met name omdat je bij ons veel klassieke accordeon hoort. Dit hoor je verder nergens.’ Puts is zelf groot accordeon liefhebber en zette in 2013 het eerste festival op touw. 

Liefhebbers van de accordeon trekken sindsdien ieder jaar naar het festival om de hele middag te genieten van het beste uit de accordeon wereld. Maar volgens Puts is de belangstelling voor het instrument nog niet zo groot als hij zelf graag zou zien. ‘De accordeon hoor je helaas heel weinig als solo instrument. Je hoort het wel op de achtergrond van een populair Nederlandstalig nummer, maar dan houdt het wel een beetje op.’ Onbegrijpelijk volgens Puts, want het instrument heeft zoveel te bieden. ‘Je kunt er echt van alles op spelen, klassiek, jazz, pop of latin, noem het maar op. En het is een akoestisch instrument, je moet er gewoon aan trekken en drukken.’ 

De doorgewinterde accordeon liefhebbers konden zondag in elk geval achterover leunen en genieten van de uitgebreide lineup van het festival. Van jazz tot klassiek en van wereldmuziek tot Nederlandstalig, alles komt voorbij. Het programma van de elfde editie van het festival bestaat uit de Litouwse Egle Bartkeviciute, de Italiaanse Emanuele Viti, het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest (NJAO) en de Nederlandse Jamiro.

Van Nederlandstalig tot de klassiekers van Mozart, het komt allemaal voorbij | © Rianne Denissen / RTV1

‘Op mijn vierde vroeg ik al om een accordeon’

De liefde voor de accordeon ontwikkelde zich bij Jamiro al op jonge leeftijd. ‘Het begon allemaal toen ik 3,5 was.’ zegt Jamiro lachend. ‘Ik hoorde de accordeon vaak op de radio en dat sprak me toen zo aan dat ik mijn moeder op mijn vierde al vroeg of ik een accordeon mocht hebben.’ Die accordeon kwam er gelukkig. Inmiddels is Jamiro hard op weg om een bekend gezicht te worden in de accordeonwereld. Zo was hij al te zien bij Hollland’s Got Talent, trad hij op voor koning Maxima en stond hij met Gerard Joling op het podium. Een trouwe fanclub heeft hij in elk geval al verzameld. Jamiro’s vader, moeder, opa en oma gaan altijd met Jamiro mee naar concerten en evenementen. 

(De tekst gaat verder onder de video)

Van Nederlandstalig tot Mozart 

Vorige maand bracht hij zijn nieuwe singel ‘Ik schreeuw het van de toren’ uit. ‘Het is een Nederlandstalig nummer waarbij iedereen mee kan feesten’, vertelt hij enthousiast. 

Op de vraag of hij misschien een voorproefje wil geven voordat het festival begint zegt hij natuurlijk geen nee. ‘Deze accordeon is wel 13 kilo! Weet je zeker dat je niet even wil zitten terwijl je speelt?’ vraagt zijn oma bezorgd. Jamiro haalt zijn schouders op. ‘Ach dit kan best!’ Behendig hijst hij zijn klassieke accordeon uit de kist en begint te spelen. Zijn vingers vliegen over de toetsen. Met een brede grijns speelt hij zijn nummer. Zijn moeder en oma vullen trots aan: ‘Met deze muziek loopt hij zo voorop in de polonaise hoor! Dan is het een groot feest.’ Maar gelijk daarna op serieuzere toon: ‘Maar accordeon is natuurlijk geen ‘hoempapa’ muziek, dat moeten mensen niet vergeten. De accordeon wordt echt ondergewaardeerd.’ 

Aanzien

Jamiro laat in Stadskanaal de veelzijdigheid van de accordeon zien. ‘Ik speel zowel klassiek als Nederlandstalig en daar zing ik ook bij. Vandaag speel ik de grootste hits van Nederlandse artiesten maar ook de klassieke stukken van Mozart. Het is een heel divers programma, maar dat vind ik juist leuk om te doen.’ Jamiro hoopt met zijn muziek de accordeon van zijn ietwat ouderwetse imago af te helpen. ‘Ik hoop dat het meer aanzien krijgt en dat mensen beseffen dat het echt een mooi instrument is.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal