Direct naar de inhoud.

Jonge onderneemster opent ondanks ‘vuil spelletje’ nieuwe kroeg in Veendam

  • door:
  • op:
Het pand aan het Beneden Oosterdiep in Veendam waarin café De Bank komt te zitten | © Google Maps

VEENDAM – De 25-jarige Iris Huberts opent vrijdag een nieuwe kroeg in het centrum van Veendam, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Omwonenden kregen vorige week een anonieme brief waarin werd gewaarschuwd voor de komst van een ‘feestcafé dat voor veel overlast zou gaan zorgen’. Buurtbewoners werden in de brief opgeroepen om bezwaar te maken bij de gemeente.

Huberts baalt flink van de brief. Het heeft haar veel stress opgeleverd bij het realiseren van haar droom: café De Bank. ‘Er wordt in de brief gezegd dat ik een feestcafé ga openen, maar dat is helemaal niet het geval. Ik begin gewoon een soort van bruin café waar mensen rustig een drankje kunnen drinken’, zegt ze.

‘Vuil spelletje’

Volgens Huberts wordt er een ‘vuil spelletje’ gespeeld en is de brief niet afkomstig van een ongeruste buurtbewoner, zoals er onder staat, maar van een voormalige werkgever waarvoor ze meer dan zes jaar heeft gewerkt. Die persoon zou het volgens haar niet eens zijn met de toegekende vergunning en haar daarom zwartmaken. De voormalige werkgever ontkent dit tegenover RTV Noord.

‘Geen bezwaren’

In de brief wordt gesuggereerd dat Huberts niet zou beschikken over de benodigde vergunningen en dat de opening van het café in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. Wethouder Henk-Jan Schmaal spreekt dit tegen. ‘Huberts neemt de vergunning over die altijd op dat pand zat. Dat is categorie 1 en dan mag je open tot middernacht. Er ligt ook een ontheffingsaanvraag voor categorie 2, dat betekent dat je open mag tot 02.00 uur. Dat traject loopt nog, maar ze kan gewoon open. Er zijn verder ook geen bezwaren bij ons binnengekomen’, zegt Schmaal.

Volgens Schmaal is er ook geen sprake van een feestcafé. ‘Ze heeft de plannen aan mij gepresenteerd en het gaat hier om een normaal café waar je rustig wat kan drinken, maar dan misschien iets hipper. Een beetje Ibiza-stijl’, zegt Schmaal.

Groot feest

Huberts is blij dat ze ondanks het gedoe met de brief het café vrijdag kan openen. De afgelopen dagen is ze druk bezig geweest om alles klaar te krijgen. ‘Het wordt een groot feest waar denk ik heel veel Veendammers bij aanwezig zijn. Ik krijg heel veel positieve reacties’, vertelt Huberts enthousiast.

Huberts is geen onbekende in Veendam. Ze werkt op dit moment nog als assistent bij de dierenkliniek in Veendam en als serveerder bij Huize Bareveld. Sommige mensen kennen haar ook als DJ van De Drie Gezusters in Stad.

Genoeg personeel

Veel horecagelegenheden hebben problemen met het vinden van goed personeel, maar Huberts zegt daar geen problemen mee te hebben. ‘Ik ken heel wat mensen in het wereldje en ben veel gebeld de afgelopen weken. Oud-collega’s willen hier graag aan de slag’, zegt Huberts.

Dit is een bericht van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal