Direct naar de inhoud.

Wordt het ‘Wonder van Onstwedde’ werkelijkheid?

  • door:
  • op:
Zwembad ’t Vlasmeer in Onstwedde (foto: Stichting Zwembad ’t Vlasmeer)

ONSTWEDDE – Een proefboring moet aantonen dat via de zoutkoepels onder het dorp Onstwedde warm water kan worden opgepompt. Dat zou kunnen betekenen dat de Onstwedders van het gas af kunnen en dat het zwembad heel goedkoop het water kan verwarmen.

Het is een spannende tijd voor Henk Groenewold van het bedrijf LTA Energy uit Sellingen. Hij staat op het punt om te gaan boren in de zoutkoepel onder Onstwedde, die op ongeveer 250 meter diepte ligt. Hij hoopt er water en warmte te vinden, om precies te zijn water met een temperatuur van minimaal 35 graden. 

Niet eerder gedaan

‘Zo’n soort boring is naar mijn weten nog niet eerder gedaan,’ zegt Groenewold die in z’n dagelijks leven probeert om Groningers van het gas te krijgen door middel van het installeren van warmtepompen. 

Voor zijn idee om experimenteel te gaan boren in de zoutkoepel kreeg de ondernemer 50.000 euro subsidie van de provincie Groningen en de gemeente Stadskanaal. 

Voor het plaatsen van een warmtepomp is het normaal gesproken noodzakelijk om kilometers diep te boren om warm water op te pompen. Maar in Onstwedde is er een andere situatie door de aanwezigheid van de zoutkoepels. 

Volgens deskundigen is het in de zoutkoepels warmer dan normaal en ook geleidt zout erg goed. Tot zover de theorie, want de proefboring moet uitwijzen of dit allemaal klopt.

35 graden of meer

Mocht er een temperatuur van zo’n 35 graden of meer worden aangetroffen, ‘dan ziet dat er gunstig uit’, meent Groenwold. ‘Het zwembad kan dan meeprofiteren, want voor weinig geld kun je het zwembad dan makkelijker verwarmen. En ook is het denkbaar om de Onstwedders aan te sluiten op de zoutkoepels met een warmtepomp. En dat zou dan een lagere energierekening betekenen.’

Maar zo ver is het nog niet. Proefboringen moeten deze week uitwijzen of het ‘Wonder van Onstwedde’ werkelijkheid wordt. Eind deze week wordt er een thermometer in het boorgat gestoken en zal moeten blijken of het idee van Groenwold levensvatbaar is en of ook de Onstwedders en het zwembad kunnen meeprofiteren.

Naar verwachting wordt volgende week de uitslag van de proefboring bekendgemaakt.

Dit is een bericht van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale nieuwsverslaggeving te versterken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-