Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Henk Wijngaard legt concert stil na biergooien: ‘Je kunt het beter opdrinken’

Henk Wijngaard

VEENKLOOSTER/STADSKANAAL – Zanger Henk Wijngaard legde afgelopen zaterdag zijn concert stil nadat hij met bier werd bekogeld op het podium in Veenklooster, een dorp in Friesland. Het overkwam hem naar eigen zeggen pas voor de tweede keer in veertig jaar.

Het gebeurt vaker de afgelopen tijd: zangers die op het podium worden getrakteerd op een bierdouche. Zo werd rapper Snelle afgelopen vrijdag goed boos tijdens zijn optreden in Noord-Holland nadat een festivalganger bier naar het podium gooide. Ook zangeres Maan en zanger Mart Hoogkamer hadden hier onlangs mee te maken.

Nu gebeurt het dus ook de 76-jarige zanger uit Stadskanaal.

Dure ‘hobby’

‘Je kunt het beter opdrinken in plaats van gooien’, zegt Wijngaard op Radio Noord. ‘Volgens mij hebben die gasten tegenwoordig geld zat: het biergooien is een dure smijterij geworden.’

Volgens Wijngaard, die aan zijn vierde nummer begon, zag tijdens zijn optreden al van alles voorbij vliegen. ‘Van die doorzichtige strandballen tot aan kartonnetjes waar je bier in kunt doen. En het gebeurde niet alleen bij mij, maar ook bij Jan Smit. Het is niet leuk in ieder geval.’

Stoppen

Zonder aarzelen besluit Wijngaard te stoppen nadat hij bier op zich krijgt. ‘Ik kreeg alleen een bekertje tegen mijn schouder aan en het bier vloog achter mij het podium over. Ik zei: ‘Jammer dat het zo moet, ik stop er nu mee’. En toen ben ik het podium afgelopen. Ik had het langer volgehouden dan die Mart Goudkamer, die zoveel verdient haha’, doelt hij op Hoogkamer die het podium vorige maand na zestien seconden verliet.

Eén keer eerder

Wijngaard werd tijdens z’n carrière één keer eerder bekogeld met bier. ‘Dat was veertig jaar geleden in Noord-Holland. Toen had je nog die harde plastic bekers. Met een bodempje bier erin is het alsof je een hamer voor je kop krijgt. Toen ben ik ook van het podium afgegaan. En nu veertig jaar later in Veenklooster.’

Taak voor beveiligers

De organisatie heeft volgens Wijngaard excuses aangeboden. ‘Terecht, ze zaten goed fout. Zet gewoon drie beveiligers zichtbaar voor het podium neer, die het publiek goed observeren en dan wordt er ook niet gegooid. Het is jammer dat het zo moet, maar het schijnt een nieuwe rage te worden hè: artiesten van het podium afgooien met bier. Waarom is mij een raadsel.’

Organisatie: ‘Wij doen er alles aan’

Sven Keizer, festivaldirecteur van het feest in Veenklooster baalt van de situatie, maar volgens hem waren er wel degelijk beveiligers tussen het podium en het publiek in. ‘Er staat een massa mensen voor een biergooier, dus het is lastig uit te zoeken wie gegooid heeft. Naast fysieke beveiliging hebben wij ook camerabewaking. We hebben bij een ander podium op het festival twee biergooiers uit het publiek gehaald. Wij doen er alles aan’, zegt Keizer. 

Oproep aan organisaties

Wijngaard gaat gewoon door met optreden, maar hij doet een oproep aan festivalorganisaties om beter op beveiligers te letten. ‘Zorg dat er wat beveiligers de zaal in de gaten houden. Niet alleen voor mij, maar ook voor het publiek dat wel voor de artiest komt. Het is toch gek dat zoveel duizenden mensen de dupe zijn van zwijnen, want dat zijn het, die op beestachtige manier reageren op een artiest’, besluit Wijngaard.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en Noord werken de komende tijd nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.