Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Concertorgel Grote Kerk Veendam laat nog één keer van zich horen

Het koor Chora Voices voor een optreden f: Eigen foto

VEENDAM – Op zaterdagavond 1 oktober komt koor Choral Voices uit Groningen naar de Grote Kerk Veendam voor een concert met (kerk)muziek in Engelse traditie. Daarbij is (voorlopig voor het laatst) het grote orgel te horen. Organist is Mannes Hofsink, dirigent is Daniël Rouwkema.

Het koor zal als bijzonderheid niet alleen voorin de kerk zingen, ze kiezen ook positie op de eerste verdieping, in de ruimte waar Hofsink achter het klavier zit. 

Deze al bestaande kamer onder de vier kasten met orgelpijpen met een centrale plek voor de organist is in 1928 akoestisch aangepast en vergroot om ruimte te bieden aan een klein koor of een ensemble. Koor, orgel en organist hebben zo optimaal contact: dichter bij het orgel en de organist kan het koor niet zijn!

Het brein achter dit idee van een koor in de orgelkamer was dr. Fried Schmidt-Marlissa (1894-1946). Hij heeft tussen 1923 en 1946, samen met zijn echtgenote en zangdocente Martha Gelzenleuchter (1887-1972) in de provincie Groningen op muzikaal gebied een onderbelichte en door velen onderschatte rol gespeeld. Hij was componist, dirigent, zanger (bariton/tenor – er is nog een plaatopname uit 1920!) én organist van de Hervormde Gemeente van Veendam. In die rol nam hij in 1927 het initiatief tot restauratie/ nieuwbouw van het orgel, hij wilde een kerk- én concertorgel – en dat kwam er.

Dat het orgel echt concert-kwaliteit heeft, is goed te horen in de muziek uit de typisch Engelse Evensongs. Twee voorbeelden: in het prachtige en gevarieerde stuk ‘Great is the Lord’ (uit 1912 van Edward Elgar) wisselen ingetogen en vol elkaar af, en in het stuk ‘I saw the Lord’ (een jeugdwerk uit ca. 1860 van John Stainer) pakken koor en orgel flink uit Ook zal het orgel solo te horen zijn. 

Het concert begint om 19.30 uur. Er is ruim voldoende gratis parkeergelegenheid bij de kerk. De entreeprijs is inclusief een concertprogramma. In de pauze zijn consumpties te koop. De eindtijd zal ca. 22.00 uur zijn.

Ná dit concert gaat het orgel ruim een jaar in restauratie. De opbrengst van het concert draagt bij aan de restauratie van het orgel.

Geplaatst door

Televisie, Redactie, Radio bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.