Direct naar de inhoud.

‘Berispte notaris uit Borger deed ook ongewenste aanrakingen bij medewerkster’

  • door:
  • op:
Een notaris zet een stempel onder een brief. Foto ter illustratie | © Vecteezy

AMSTERDAM/BORGER – Een tik op de vingers is niet genoeg. Hun notarismaat moet na een hoger beroep alsnog uit zijn ambt worden gezet. Zo stellen de twee vrouwelijke notarissen die in december een tuchtzaak tegen hun 64-jarige collega in Borger aanspanden.

In januari werd de man berispt door de Kamer voor het Notariaat in Arnhem, de tuchtcommissie van de notariswereld. Gisteren diende in het Paleis van Justitie in Amsterdam het hoger beroep, met daarbij ‘aanvullend bewijs’ van de klaagsters. Daaronder was een beschuldiging van aanranding door een oud-medewerkster. De notaris vindt dat de nieuwe informatie niet mee mag tellen bij de oudere beschuldigingen.

De twee vrouwelijke notarissen en hun beklaagde collega zitten in een vijfkoppige notarismaatschap met vier kantoren in Drenthe. Halverwege vorig jaar dienden zij een tuchtklacht in tegen hun ‘maat’. Ze waren van mening dat de man ‘disfunctioneerde’ en dat hij ‘de eer en het aanzien van het notarisambt’ ernstig had geschaad door de vermenging van zijn seksleven en zijn notarisambt. Volgens de vrouwen moest hun collega daarom uit het vak worden gezet. Zo tekende NRC destijds op.

‘Seksuele escapades’

Op het notariskantoor in Borger vonden medewerkers onder andere touw en glijmiddel. Ook stuitten zij op een bedrijfscomputer op een ‘seksovereenkomst’, opgesteld door de notaris zelf. Hierin stonden de voorwaarden voor een seksafspraak met een man-vrouw-koppel op het notariskantoor, tussen 19.00 en 21.00 uur.

‘Ontoelaatbaar’, vond de tuchtrechter destijds. De man kreeg daarom een tik op de vingers. Hij werd berispt voor grensoverschrijdende seksuele escapades op kantoor en tijdens werktijd. “Daardoor is de eer en het aanzien van en het vertrouwen in het notarisambt ernstig geschaad.” Het disfunctioneren was daarentegen niet goed genoeg onderbouwd, oordeelde de notariskamer.

Hoger beroep

De twee indieners van de klacht vonden de tuchtmaatregel te licht. Ook meenden zij het ‘disfunctioneren’ van hun collega alsnog aan te kunnen tonen. Direct nadat de uitspraak bij hen bekend werd, besloten de klaagsters in hoger beroep te gaan. Hun doel bleef gelijk: ontzetting uit het notarisambt.

Met twee advocaten, vier personeelsleden en een oud-medewerkster toogden de klaagsters naar de zitting. Hun beklaagde ‘maat’ had op zijn beurt zijn advocaat en de twee andere leden van de notarismaatschap meegenomen.

142 dossiers

De klaagsters hebben de periode tussen de eerste uitspraak en de zitting van gisteren gebruikt om aanvullende bewijzen te verzamelen die het disfunctioneren van hun collega wél aantonen. Ze namen 142 dossiers onder de loep. Daaruit zou volgens hen blijken dat hun kantoorgenoot ‘geen of te summiere’ aantekeningen maakte waardoor er veel fouten in akten slopen.

Volgens advocaat Ernst van Win heeft de notaris zijn medewerkers onder te hoge druk laten werken. Dat kwam vooral aan het licht toen de kantoorhouder op vakantie ging. Voorafgaand aan zijn vakantie bedolf hij zijn personeel onder een stapel dossiers waarvan hij verwachtte dat ze bij terugkomst weggewerkt zouden zijn.

Dat ontkende de beklaagde notaris niet. “We hebben steken laten vallen”, zegt hij. “Dat komt door het grote personeelstekort en de hoge werkdruk die we daardoor op kantoor hebben. Dit is daar niet zozeer een excuus, maar wel een verklaring voor.”

Volgens Peter Kramer, advocaat van de berispte notaris, zijn de klaagsters uit op geld. Dit verwijzen de klaagsters naar het rijk der fabelen.

‘Professionele hulp’

Een groot deel van de zaak heeft betrekking op het seksleven van de notaris. Tijdens de eerste zitting werd al duidelijk dat de man op kantoor onzedelijke attributen, gedichten en contracten bewaarde en dito websites bezocht. Gisteren werd bekend dat een oud-medewerkster van het notariskantoor ontslag had genomen vanwege ongewenste aanrakingen van haar werkgever.

In een ondertekende verklaring schreef de vrouw dat de notaris haar meermaals tegen haar wil in betastte. Uit angst voor haar werkgever besloot ze het kantoor te verlaten. “Een gebeurtenis, die door de notaris overigens niet is ontkend”, stelt klaagstersadvocaat Van Win op zitting. “Hij heeft daarbij bewust en actief datgene afgedekt wat hij met zijn medebestuurders en maten van het kantoor had moeten delen.”

De notaris zei dat ‘dit niet had mogen gebeuren’. Hij stelde ‘lering te hebben getrokken’ uit de situatie. “Ik heb, dat weet mijn advocaat ook nog niet, al een tijdje professionele hulp. Hier ga ik iedere week heen, samen met mijn echtgenote”, antwoordde hij op zitting. Om wat voor hulp het gaat, vermeldde hij niet.

Meer klachten

Volgens raadsman Van Win heeft de tuchtzaak grote impact op de klaagsters en hun kantoren. Hij stelt dat de gedragingen van de notaris uit Borger hebben geleid tot grote ‘reputatieschade’ en ‘onveilige situaties voor medewerkers’.

“De media-aandacht in kwaliteitskrant NRC heeft ook geleid tot meer klachten en nieuwe informatie”, voegde Van Win daaraan toe. Een van die klachten is ook ingediend bij de Kamer voor het Notariaat. Een andere klacht zou, zo stellen de klaagsters, zonder hun medeweten om, door hun maat zijn afgekocht. Een verwijt dat de notaris op de zitting niet betwist.

Een deel van de nieuwe informatie ging over 17.500 euro die een voormalig cliënt aan de notaris heeft overgemaakt. Dat geld is volgens de advocaat van de klaagsters niet aan het notariskantoor overgemaakt, maar aan de notaris zelf. Het was bedoeld om een factuur van een advocaat te betalen. Wat er uiteindelijk met dat geld is gebeurd, is niet duidelijk.

‘Niet-ontvankelijk’

De ongewenste aanrakingen, dubieuze geldtransactie, de 142 dossiers en de andere ‘aanvullende bewijzen’ mogen volgens de beklaagde notaris en zijn advocaat niet nu worden aangedragen in de tuchtzaak. Hun standpunt is dat het hier om nieuwe verwijten en nieuwe klachten gaat. De notariskamer moet die in het hoger beroep dan ook ‘niet-ontvankelijk’ verklaren, waarmee de zaak afgedaan zou zijn.

De beklaagde notaris en zijn advocaat gingen niet in op het overgrote deel van de ‘aanvullende bewijzen’.

Door de vakantieperiode volgt de uitspraak in het hoger beroep later dit jaar.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal