Direct naar de inhoud.

Cultuur en geschiedenis samengebracht in ‘VanHier’ door Gronings Vuur

  • door:
  • op:
Acteur Wouter van Oord tijdens de voorstelling Torf © Larou de Jong/RTV1

STADSKANAAL – De Veenkoloniën stonden dit weekend in het teken van muziek, theater en geschiedenis. Cultuurprogramma Groningsvuur bracht hun productie ‘VanHier’ naar vier verschillende plekken, waaronder Pekela, Veendam en Stadskanaal. De bezoekers werden letterlijk en figuurlijk meegenomen op een reis door de Veenkoloniën.

Torf

Achter de watertoren in Stadskanaal werd speciaal een openluchttheater opgebouwd voor de voorstelling Torf. Dit theaterconcert vertaalt de pracht, veelkleurigheid en ook het harde werken in de Veenkoloniën naar de bezoeker. ‘Ik hoop dat ik mensen meeneem in de veelzijdigheid van Stadskanaal. In geluid, in de hardheid, in de zachtheid, het stoere, in het avontuur en de strijd die toch altijd wel gestreden is en nog steeds ook is met het land, waar we met de krimp ook echt nog wel een uitdaging hebben liggen. Maar ik hoop vooral dat het over de mensen mag gaan’, vertelt regisseur Mees van de Bergh vol trots.

(Tekst gaat verder onder video)

Iets achterlaten

De voorstelling in Stadskanaal was niet de enige dit weekend. Ook in Pekela en Veendam vonden voorstellingen plaats, waarna de bezoekers een audiovoorstelling konden beluisteren in de rijdende trein van de STAR. Van den Bergh zegt hierover: ‘Met het project proberen we ook wat achter te laten. Wat wij zelf willen achterlaten is de voorstelling Feij. Op dit moment wordt die beluisterd in de trein, maar vanaf zondag kan iedereen die beluisteren via de socials van Gronings Vuur.’

Gronings Vuur

De productie onder de naam VanHier was een project van Gronings Vuur. Zij reizen van 2022 tot en met 2026 door de gehele provincie en gaan daar in gesprek met de mensen over de uitdagingen die de toekomst met zich meebrengt, de leefbaarheid en klimaatverandering. De verhalen die samenkomen, worden uitgewerkt in producties zoals die van afgelopen weekend.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal