Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn wil volgend jaar investeren in onderwijs, Nedersaksenlijn en eigen gemeentehuis

  • door:
  • op:
Het gemeentehuis van Borger-Odoorn in Exloo. | © Hielke Bosch/RTV1

EXLOO – De gemeente Borger-Odoorn wil komend jaar gaan investeren in onderwijs, de Nedersaksenlijn en het eigen gemeentehuis. In totaal gaat het om een bedrag van tien miljoen euro wat de gemeente aan de gemeenteraad vraagt. Dat blijkt uit de kadernota die de gemeente maandagmiddag heeft gepresenteerd.

De helft van dat bedrag is voor de planvorming rondom een multifunctioneel centrum in 2e Exloërmond. De gemeente is op dit moment bezig met een onderzoek om daarin de scholen, maar ook het dorpshuis onder te brengen. Ze haalt de plannen voor het MFC daarmee naar voren. In het Integraal Huisvestingsplan (IHP) stonden de scholen in 2e Exloërmond voor de periode 2027 tot 2030 gepland.

Verbouwing eigen gemeentehuis valt duurder uit

Naast de investering in 2e Exloermond wil Borger-Odoorn ook 3 miljoen euro vrijmaken voor het eigen gemeentehuis. Die moet verduurzaamd gaan worden en ook moet de raadszaal aangepast worden. De totale kosten hiervoor werden in mei vorig jaar nog geraamd op een bedrag van tussen de 4 en 6,5 miljoen euro. Inmiddels gaat het om een bedrag van 8 miljoen euro. Nog voor de zomer zou er een nieuw voorstel richting de gemeenteraad moeten komen.

Daarnaast investeert Borger-Odoorn 50.000 euro in de ontwikkeling rondom het Mercurius Business Park op de grens van Nieuw-Buinen en Stadskanaal. Hier moet het nieuwe treinstation voor de Nedersaksenlijn komen. Ook wordt er 75.000 euro vrijgemaakt voor de verbreding van het fietspad tussen Exloo en Zwembad de Leewal.

Woningbouw

Borger-Odoorn blijft zich inzetten voor woningbouw. Zo moeten er woningen bijkomen in Borger West, Nieuw-Buinen en Drouwenermond. ‘We zijn goed op weg om de afgesproken 200 woningen in deze bestuursperiode in onze gemeente te halen,’ zo vertelt wethouder Henk Zwiep. ‘De effecten daarvan zien we ook. Door toename van woningen ontvangen we meer OZB-inkomsten (gemeentelijke belasting red.). Dat biedt financiële mogelijkheden om voorzieningen in stand te houden. En dat versterkt de leefbaarheid in onze gemeente.’

Gemeentelijke spaarpot verder gevuld

Ook was er goed nieuws voor de gemeente over het afgelopen jaar. De gemeente zag de gemeentelijke spaarpot namelijk gevuld worden met een positief resultaat van 1,4 miljoen euro. Dat komt onder andere door hogere opbrengsten uit de toeristenbelasting en lagere kosten voor bijstandsuitkering. Zwiep: ‘In 2023 hebben wij mooie stappen gezet waar we de komende periode verder uitvoering aan gaan geven.’

De plannen voor 2025 en de jaarrekening van 2023 worden op 20 juni met de gemeenteraad besproken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal