Direct naar de inhoud.

Jan Nieboer krijgt in hoger beroep zes maanden cel voor ‘windmolenterreur’

  • door:
  • op:
Jan Nieboer is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf | © Hielke Bosch/RTV1

LEEUWARDEN – Jan Nieboer uit Tweede Exloërmond is in hoger beroep veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor het versturen van dreigbrieven naar bedrijven die zich bezighielden met de bouw van windmolens in de Veenkoloniën. 

Nieboer werd met mede-verdachte Jan H. in april 2021 veroordeeld tot één jaar cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Nieboer ging in beroep, Jan H niet. De rechter in hoger beroep legt Nieboer een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op van in eerste instantie zeven maanden. ‘Maar daar komt bij dat de zaak niet binnen redelijke termijn is voltooid en daarom matigt het hof de straf naar een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met aftrek van voorarrest.’ Daarmee blijft ongeveer 4,5 maand cel staan.

De rechter beklemtoonde daarbij dat het hele proces plus hoger beroep in totaal vijf jaar heeft geduurd, en dat weegt dus mee. De straf is daarmee ook lager dan de eis van het OM, die eisten een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. 

De rechter acht, net als de zaak in 2021, bewezen dat Nieboer dreigbrieven heeft verstuurd naar verschillende bedrijven die zich bezighielden met de bouw van windmolens. ‘Die brieven hebben grote impact gehad op de bewuste bedrijven. Ze moesten extra beveiliging inschakelen voor personeel en materieel. Voor twee van de bedrijven was de impact zo groot dat ze stopten met betrokkenheid bij de windmolenbouw.’ Hiermee wordt gedoeld op onder meer bouwbedrijf Avitec.

‘Dubbelrol’

Nieboer en mede-verdachte Jan H. werden bij hun wekelijkse ontbijtafspraak in de McDonalds van Stadskanaal afgeluisterd door de politie. De verklaring van Nieboer, dat hij in deze gesprekken enkel toehoorder was, wordt door het Hof van tafel geveegd. Het wordt hem zelfs extra aangerekend dat Nieboer in de hele zaak een zogenoemde ‘dubbelrol’ had.

‘Als woordvoerder van Platform Storm en Tegenwind Veenkoloniën was hij het boegbeeld van democratisch verzet. Hij nam daarbij afstand van dreigbrieven, terwijl hij zelf mede-veroorzaker was’, aldus de rechter. ‘En als voorzitter van de ondernemersvereniging misbruikte hij het in hem gestelde vertrouwen door de ondernemers.’ 

Volgens het Hof hebben Nieboer en mede-verdachte met hun acties ‘willens en wetens democratische rechtsstaat ondermijnd.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal