Direct naar de inhoud.

Hoe moet het verder in Stadskanaal na vertrokken raadslid en gevallen coalitie?

  • door:
  • op:
Gemeentehuis Stadskanaal © Rutger Breider/RTV1

STADSKANAAL – Met het vertrek van raadslid Jelmer van der Veen uit de ChristenUnie-fractie kwam er een nieuw hoofdstuk in de politieke crisis in Stadskanaal. Hij vertrok om dezelfde reden als Lokaal Betrokken een week eerder: de nieuwe bestuurscultuur. Een bestuursverandering die in de realiteit geen bodem leek te krijgen op ’t Knoal.

‘Het is heel jammer dat Jelmer vertrokken is’, reageert PvdA-fractievoorzitter Grietje Schipper een dag later. Ze had Van der Veen vlak voor de bekendmaking van zijn vertrek aan de telefoon. ‘Ik heb tegen hem hetzelfde gezegd als tegen Lokaal Betrokken: had het wat meer tijd gegund’, zegt ze, verwijzend naar de nieuwe bestuurscultuur. ‘We zijn heel druk bezig om die bestuursomslag te krijgen. Maar je kunt de hele wereld niet veranderen in twee jaar. Ze willen te snel.’

Dat het niet in één keer gaat is Lokaal Betrokken-fractievoorzitter Harma Zwiers het eens. Maar volgens haar was er simpelweg ‘geen zuurstof’ binnen de coalitie om dit voor elkaar te krijgen. 

‘Laat de kop niet hangen’

Grote vraag blijft nu: hoe verder? Met het vertrek van Lokaal Betrokken verloor de coalitie, bestaande uit ChristenUnie, PvdA en VVD al haar meerderheid: van de in totaal 23 zetels hadden ze er tien over. Nu Jelmer van der Veen ook nog zijn zetel meeneemt staat de teller op negen. Mochten ze dus een nieuwe meerderheid willen, moeten er minimaal drie zetels bij worden gezocht. Een partij als het CDA met 4 zetels komt dan in beeld. Ook zou Gemeentebelangen of SP met D66 in theorie een optie zijn. SP zit, na het vertrek van Joelle Ham in februari, met twee zetels in de raad. Maar fractievoorzitter Machteld Luijken liet vrijdag al aan RTV1 weten een coalitie-deelname uit te sluiten. 

Het zal dus een hele puzzel worden om een nieuwe coalitie te lijmen. ‘Maar ik laat de kop niet hangen’, aldus PvdA’er Schipper. ‘We moeten er stevig tegenaan om opnieuw te kunnen beginnen.’

Raadslid Jelmer van der Veen vertrok uit de ChristenUnie-fractie | © Gemeente Stadskanaal

Minderheid

Een minderheidscoalitie zou ook nog een optie zijn. Dit zou een nieuwe opening kunnen zijn voor de zo gewilde nieuwe bestuurscultuur, aangezien de coalitie bij iedere beslissing dan in de raad zal moeten zoeken naar een meerderheid. Een constructie die Lokaal Betrokken juist zo graag wilde. ‘Zo heb ik ‘m nog niet gezien’, reageert Harma Zwiers op deze denkwijze. ‘Ik zie dat overigens niet als onze zin krijgen, we hebben een groot offer gedaan door op te stappen. 

‘Niet goed voor Stadskanaal’

Eén ding waar iedereen het wel over eens is: deze politieke strubbelingen zijn niet goed voor de gemeente. ‘Deze situatie komt niet vaak voor en maakt het er ook niet makkelijker op’ reageert Hans Klopstra (VVD) op het vertrek van Van der Veen. ‘Stadskanaal moet wel bestuurd worden, linksom of rechtsom. We hebben te maken met moeilijke dossiers, die hoef ik niet uit te leggen. Des te langer we voor het ons uitschuiven, des te moeilijk het wordt. Daar wordt Stadskanaal niet beter van, en haar inwoners zeker niet.’

Woensdag 26 juni staat er een nieuw debat gepland over de bestuurlijke crisis in Stadskanaal. Dan moet er meer duidelijk worden over hoe het bestuur nu verder moet.

ChristenUnie-fractievoorzitter Frits van der Heide wijst voor een reactie over het vertrek van Jelmer van der Veen naar de gezamenlijke reactie die de partij woensdagavond verstuurde. Daarin zeggen ze te betreuren dat Van der Veen vertrekt.

Lees ook:

Jelmer van der Veen stapt uit Knoalster ChristenUnie-fractie: onvrede over nieuwe bestuurscultuur



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal