Direct naar de inhoud.

Hoofdstraat in Buinerveen en Zuiderdiep in Nieuw-Buinen gaan op de schop

  • door:
  • op:
Reconstructie Hoofdstraat Zuiderdiep Nieuw-Buinen | © Gemeente Borger-Odoorn

BUINERVEEN – Na een jaar uitstel is het vandaag zover. De werkzaamheden voor de verbetering van de Hoofstraat in Buinerveen en het Zuiderdiep in Nieuw-Buinen beginnen. De weg krijgt een nieuwe look. De rijbaan, het fiets- en voetpad, de parkeerstrook, de afwatering én het groen worden aangepakt.

Plaatselijk Belang Buinerveen/Nieuw-Buinen West speelde een rol bij het realiseren van de opknapbeurt. Blijer met de nieuwe plannen kun je ze niet maken. “Dit was onze wens. Tuurlijk heb je eerst een beetje overlast, maar het moet eerst mal zijn voor het mooi wordt”, zegt Ina Habing voorzitter van Plaatselijk Belang.

Hoog nodig

Langer had het wachten niet moeten duren. “De weg brokkelt aan de zijkanten af, er zitten gaten in de weg, het fietspad zit vol hobbels.” En zo kan Habing nog wel even doorgaan. De voorzitter wordt enthousiast van de plannen voor een watergang.

“Heel cru gezegd is dat een verbrede sloot”, zegt Habing. Vroeger liep er een kanaal langs de weg, dat is het beeld wat vele mensen in het dorp missen. Met een watergang hoopt Habing dat het veenkoloniale beeld terug komt. “Het kanaal zelf terugbrengen is geen optie, want het fietspad zit tegenwoordig op die plek. Dit is dus een mooie vervanging.”

De watergang is niet alleen voor het oog, maar heeft ook nog functie. Het zorgt voor het afvoeren van het regenwater van de weg, de parkeerstrook en het fiets- en voetpad. En zorgt ook voor de afkoppeling van regenwater bij de woningen.

Racebaan

De weg wordt regelmatig gebruikt als racebaan. “We hebben een bord hangen die de snelheid meet. Laatst heeft die een keer een snelheid van 147 kilometer per uur gemeten. Je mag daar 50”, aldus Habing. Om de snelheid te verminderen wordt de weg op twee plekken gesplitst. “De snelheid blijft hier gewoon maximaal 50 hoor”, vervolgt Habing

Aannemer Avitec Infra en Milieu uit Nieuw-Buinen start vandaag met de reconstructie, beginnend met het graven van de nieuwe watergang. “Ze gaan in etappes verder werken en beginnen aan de kant van Buinerveen met het openbreken van de weg”, aldus Habing. In de zomer van 2025 is de verwachting dat de werkzaamheden klaar zijn.

De starthandeling van de reconstructie Zuiderdiep/Hoofdstraat Buinerveen met Ina Habing en wethouder Jeroen Hartsuiker | © Richtje Rakers



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal