Direct naar de inhoud.

Nobian dient aanvraag in voor verlenging zoutwinning Zuidwending

  • door:
  • op:
Nobian doet een nieuwe aanvraag voor zoutwinning bij Zuidwending | © Thijs Hendriksen/RTV1

VEENDAM – Nobian heeft een vergunningsaanvraag ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om de zoutwinning in Zuidwending te verlengen. Deze verlenging zou de huidige activiteiten vanaf 20 november 2025 tot en met 31 december 2035 moeten voortzetten. De acht actieve zoutcavernes in het gebied naderen hun laatste levensfase.

De verlenging is cruciaal voor de continue levering van hoogzuiver zout aan productielocaties in Delfzijl en Rotterdam na 2025. Dit zout is essentieel voor de productie van diverse chemicaliën die dagelijks gebruikt worden, bijvoorbeeld in de energietransitie en de bouwsector.

Veilige en Verantwoorde Zoutwinning

Nobian benadrukt dat de zoutwinning op een veilige en verantwoorde manier moet plaatsvinden. Dit geldt zowel voor de actieve zoutwinning als voor de periode van afsluiting en nazorg van de cavernes. De veiligheid wordt gewaarborgd door continu monitoring via een microseismisch meetnetwerk en sonarmetingen, die minimaal elke vijf jaar worden uitgevoerd om de vorm en ontwikkeling van de cavernes te controleren.

Bodemdaling

Zoutwinning kan leiden tot bodemdaling. Bij Zuidwending wordt deze bodemdaling echter gekenmerkt door een zeer langzame en gelijkmatige afname. De bodemdaling wordt nauwkeurig in kaart gebracht door jaarlijkse satellietmetingen en uitgebreide vijfjaarlijkse waterpassingen. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en TNO controleren en beoordelen deze metingen, evenals de bodemdalingsvoorspellingen tot het jaar 2250, die zijn opgenomen in de verlengingsaanvraag.

Procedure en Advies

De verlengingsaanvraag wordt momenteel behandeld door het ministerie van EZK. Voor de besluitvorming vraagt het ministerie om adviezen van SodM, TNO, de Provincie Groningen, de gemeente Veendam, de gemeente Pekela en het waterschap. Op basis van deze adviezen zal het ministerie van EZK een definitief besluit nemen over de aanvraag.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal