Direct naar de inhoud.

Gemeenteraad uit zorgen over financiën Borger-Odoorn: ‘Wees behoedzaam’

  • door:
  • op:
De gemeenteraad tijdens de kadernota bespreking. | © Jelmer Wijnstra/RTV1

EXLOO – De raadsfracties in Borger-Odoorn hebben tijdens de behandeling van de kadernota hun zorgen geuit over de gemeentelijke financiën. Daarnaast uiten Gemeentebelangen, Leefbaar Borger-Odoorn en D66 hun zorgen over de achterstanden op het onderhoud van de plattelandswegen.

De financiële kaders zijn volgens de partijen in de raad nogal scherp gesteld. ‘Begroten in tijden van financiële onzekerheden is altijd een uitdaging, maar de ramingen op basis van geschatte inkomsten vanuit het rijk vinden wij nogal discutabel. Wees behoedzaam,’ zo vertelt fractievoorzitter Annemiek de Groot van Leefbaar Borger-Odoorn. D66 ziet dat Borger-Odoorn het ravijnjaar van 2026 financieel goed door lijkt te komen. ‘Alleen is er geen ruimte meer voor tegenvallers. Wij zien dan ook liever dat het college afziet van extra investeringen zoals het gemeentehuis en ook het MFA in 2e Exloërmond,’ laat fractievoorzitter John Goeree weten.

Geen paniek voetbal

Toch heeft Borger-Odoorn volgens PvdA en CDA minder financiële zorgen dan andere gemeenten. ‘Dankzij onze behoedzame begrotingsaanpak,’ aldus fractievoorzitter Margreet Wegman van het CDA. Volgens wethouder Henk Zwiep (PvdA) is het daarom op dit moment niet nodig om een voorzichtiger financieel beleid te voeren. ‘Onze begroting is robuust en we verwachten nog extra middelen vanuit het Rijk voor WMO en voor jeugdzorg. Het heeft geen zin om paniek voetbal te spelen. We hebben ook een goede algemene reserve met ruim vier miljoen euro waardoor we tegenvallers kunnen opvangen.’

9,2 miljoen achterstand op onderhoud plattelandswegen

Daarnaast vraagt Gemeentebelangen opnieuw aandacht voor het onderhoud aan plattelandswegen. De raad maakte hiervoor de laatste jaren al vaker extra geld vrij.  ‘Toen we het vorig jaar vroegen was er geen achterstand op het onderhoud. Nu we dat opnieuw hebben gedaan krijgen we terug dat er een achterstand is van 9,2 miljoen,’ zo vertelt fractievoorzitter Eisso Kronenberg van Gemeentebelangen. ‘Als we 37 jaar lang 250.000 euro extra beschikbaar stellen hebben we de achterstand pas in 2067 weggewerkt. Dat vinden wij niet acceptabel.’

De partij diende dan ook een amendement in en wil de 1,5 miljoen die is gereserveerd voor het onderzoek naar het MFA in 2e Exloërmond uitgegeven wordt aan plattelandswegen. Wethouder Bernard Jansen (Leefbaar Borger-Odoorn) is het daar niet mee eens. ‘Als je het goed wilt doen dan moet dat onderzoek nu plaatsvinden. Als de scholen er staan ben je te laat.’

Pieter de Groot van Groen Links geeft daarbij aan dat het logischer is om te kijken naar meerdere investeringen en daar een prioritering van te maken, maar voor Gemeentebelangen blijven de plattelandswegen de belangrijkste prioriteit. ‘We lopen al zo ver achter. We moeten daar echt actie op ondernemen.’ Yannick Olij van de PvdA is kritisch over het amendement. ‘1,5 miljoen is een astronomisch bedrag. Wij investeren die liever in onze inwoners dan in het grijs.’ Het amendement haalde het dan ook niet.

Scenario’s gemeentehuis ontbreken

De raad heeft ook aandacht voor de verbouwing van het eigen gemeentehuis. Die verbouwing gaat fors meer kosten. Waar de gemeenteraad eerder een budget van vijf miljoen vrij maakte blijkt de verbouwing nu 10 miljoen euro te kosten. Wethouder Jeroen Hartsuiker werkt op dit moment verschillende scenario’s uit, maar vraagt wel alvast een extra drie miljoen van de raad. Het CDA mist alleen de uitwerking van die scenario’s. ‘Hoe kunnen wij dan nu een weloverwogen keuze maken,’ aldus Wegman. GroenLinks geeft aan alleen in te stemmen als daarbij geen nieuwbouw van de raadszaal in zit en ook Gemeentebelangen en D66 zouden graag dat scenario uitgewerkt zien worden.

Hartsuiker gaf nogmaals aan dat hij alle scenario’s uitwerkt zodat de gemeenteraad na de zomer daarover in gesprek kan gaan. Bij de bespreking van de begroting voor volgend jaar in november kan de gemeenteraad dan een keuze maken. Daarmee ging de motie van de drie oppositie partijen van tafel.

Oppositie stemt tegen kadernota

Alle oppositiepartijen keerden zich uiteindelijk tegen de voorgestelde kadernota. ‘We hebben het gevoel dat dit college een prestigeproject van het MFA in 2e Exloërmond maakt,’ zo liet Franciska Schoenmakers van Gemeentebelangen weten. GroenLinks en D66 sloten zich daar bij aan.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal