Direct naar de inhoud.

Nieuwe toekomstplannen voor Exloo: wonen, parkeren en bewegen

  • door:
  • op:
De voetbalvelden in Exloo. | © Mirthe Zuhorn/RTV Drenthe

EXLOO – Het gebied achter het gemeentehuis in Exloo komt vrij. De gemeente wil hier graag woningen, parkeergelegenheid en een beweeg- en ontmoetingsplek bouwen. Inwoners mogen vanavond voor de derde keer meedenken hoe zij dat voor zich zien.

Voetbalvereniging HOVC voor Exloo, Odoorn en Valthe verhuist naar het Sportpark in Odoorn, waardoor het voetbalveld verdwijnt. Wat betreft wethouder Henk Zwiep (PvdA) gaat de prioriteit voor deze plek eerst naar wonen, dan naar parkeren en als laatst naar bewegen.

Vlekkenplan

De gemeente heeft de afgelopen maanden een zogeheten vlekkenplan ontworpen. Door de twee eerdere inwonersbijeenkomsten hebben ze genoeg input binnen gekregen om een indeling te maken, op welke plek komt wat?

In het onderstaande vlekkenplan is te zien dat, zoals Zwiep al aangaf, de meeste ruimte beschikbaar wordt gesteld voor wonen, daarnaast parkeren en tot slot bewegen.

Het gerealiseerde vlekkenplan van de gemeente. | © Mirthe Zuhorn/RTV Drenthe

Toegankelijkheid

Een belangrijk discussiepunt tijdens de bijeenkomst was de toegankelijkheid van het gebied. De huidige plannen stellen voor dat bewoners en bezoekers niet via de parkeerplaats (naast het gemeentehuis) naar de nieuwe woonwijk kunnen rijden. Dit betekent dat al het verkeer door de bestaande woonwijk moet, wat zal leiden tot een toename van de verkeersdrukte.

“Je zadelt de wijk op met extra verkeer”, waarschuwde Ronald Schipper, inwoner van Exloo. “De nieuwe woonwijk moet zo luw mogelijk zijn.” Waarom niet een directe toegangsweg vanaf de Hoofdstraat, vragen de inwoners zich af.

Inwoners benadrukten dat de toegangswegen verbeterd moeten worden om de verkeersveiligheid te waarborgen. “We willen niet dat iedereen door onze straten racet”, merkte een aanwezige op.

Beperkte ruimte voor groen en bewegen

Een zorg die meerdere inwoners deelden was de beperkte ruimte die in het plan is gereserveerd voor groen en bewegingsplekken. Schipper benadrukte het belang van groen in de buurt: “De groene uitstraling van nu moet behouden blijven. School en groen moeten gecombineerd worden.”

Al uitte Harold Enting zijn zorgen over de geplande verplaatsing van de beweegtuin: “Waarom verplaats je de beweegtuin voor de tweede keer als er nooit iemand komt?”

Inwoners pleitten voor meer groene ruimte en multifunctionele gebieden, zoals kleine voetbalvelden of velden voor evenementen. “We missen een multifunctionele ruimte”, zei een inwoner. “Als je meer groen en sportplekken hebt, trek je meer mensen aan en zorg je voor een levendigere buurt.”

Naar de tekentafel

Over het algemeen kijkt het dorp positief tegen de plannen aan. “De komst van ongeveer veertig woningen is natuurlijk super, ook is extra parkeergelegenheid hier hard nodig.” De gemeente streeft naar het toevoegen van vijftig tot zeventig parkeerplekken.

Nu gaat de gemeente weer terug naar de tekentafel om een omgevingsprogramma te realiseren. “Een rode draad vinden hierin is ingewikkeld”, gaf wethouder Zwiep toe. “We gaan nu verder met het finetunen van de plannen.” De verwachting is dat deze na de zomer door het college van burgemeester en wethouders behandeld wordt.

De ontwikkeling van het gebied achter het gemeentehuis in Exloo is een plan voor na 2026 en verder.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal