Direct naar de inhoud.

Burgemeester Korthuis geeft Artikel 1 van de grondwet als afscheidscadeau

  • door:
  • op:
Burgemeester Korthuis met haar eigen gemaakte voorstel | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – Een wel heel bijzonder afscheidscadeau van afzwaaiend burgemeester Korthuis aan Veendam. Nadat de gemeenteraad besloot om Artikel 1 van de grondwet prominent in het gemeentehuis te hangen, besloot de burgemeester zelf een plakkaat cadeau te doen.

Het prominent in beeld brengen van artikel 1 is een initiatief van PvdA-raadslid Josh Tepper. ‘Voor mij is de Nederlandse grondwet heilig’, begint zijn betoog. ‘Daar staan onze vrijheden in verankerd en waar de rechten van de minderheid beschermd worden tegen de rechten van de meerderheid.’

‘Vuur en zwaard verdedigen’

Daarnaast geeft Tepper aan dat volgens hem de 21 raadsleden verplicht zijn naar de inwoners van Veendam om de grondwet met ‘vuur en zwaard verdedigen’. Ook geeft de PvdA’er aan dat de Nederlandse rechtstaat en het behoud daarvan ook weer onderwerp is van discussie en overleg op nationaal niveau.

(Tekst gaat verder onder foto)

Cadeautje aan de raad

Burgemeester Sandra Korthuis reageerde enthousiast over het voorstel van Tepper. ‘Democratie is een groot goed en onze basis van de democratie is artikel 1 van de grondwet.’ In de tussentijd heeft Korthuis zelf wat geknutseld als eerste, simpele versie om het ergens te plaatsen.

De kosten van het plaatsen zullen volgens berekeningen van Tepper rond de €500,- gaan kosten. Na het betoog van Tepper en Korthuis stelt Ina Meerloo (VVD) de vraag waar dit bedrag vandaan gehaald moet worden, waarop de burgemeester antwoord dat zij het bedrag tot €500,- zelf zal betalen als cadeautje aan de gemeenteraad van Veendam.

‘Niet ter discussie’

Niet iedereen was direct enthousiast. Zo gaf Gemeentebelangen Veendam aan dat niemand in de politiek tegen Artikel 1 is. Christel Knot: ‘Waar je voor moet oppassen, is dat je de indruk wekt dat die ter discussie staat. Ik denk dat we een sterke democratie hebben in Nederland dat dit niet ter discussie kan staan. We leggen onze eed af op de hele grondwet.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal