Direct naar de inhoud.

PFAS-gehalte in zwemwateren ruim binnen richtlijnen RIVM

  • door:
  • op:
HEt PFAS-gehalte in Het Verlaat in Valthermond valt binnen de normen

REGIO – Zwemplassen in de Veenkoloniën zitten ruim onder de PFAS-norm die het RIVM hanteert. Dat blijkt uit onderzoek van het waterschap Hunze en Aa’s. Het gaat in deze regio om Het Verlaat (Valthermond) en Capfun de Fruithof (Klijndijk).

Naast de reguliere, wekelijkse controles van het zwemwater hebben de waterschappen nu voor het eerst dit jaar ook onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PFAS. Op dit moment is controle op PFAS nog geen wettelijke verplichting, maar de provincies Groningen en Drenthe wil graag weten hoe hoog de concentraties zijn.

Andere onderzocht plassen

Landelijk

Het onderzoek maakt deel uit van een landelijk onderzoek naar PFAS in zwemwater. Dat onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Unie van Waterschappen. Die unie heeft het RIVM gevraagd met een advieswaarde voor PFAS in zwemwater te komen. Daar kwam vervolgens de waarde van 280 nanogram per liter uit. Die normwaarde is gebaseerd op langdurige blootstelling aan de schadelijke stoffen. De resultaten van dat landelijke onderzoek zijn nog niet bekend.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal