Direct naar de inhoud.

Klaas Pals en Marc Verschuren beëdigd als wethouders Stadskanaal: ‘Opnieuw welkom’

  • door:
  • op:
Verschuren (l) en Pals (r) tijdens hun beëdiging | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL/ALTEVEER – De twee kersverse wethouders van Stadskanaal moesten er even op wachten, maar na de acht uur durende algemene beschouwingen werden ze dan toch beëdigd in hun nieuwe ambt. Beide zijn geen onbekenden: Klaas Pals was van 2010 tot gisteravond nog raadslid namens D66 en Marc Verschuren was tussen 2020 en 2022 al tijdelijk wethouder op ’t Knoal.

Terwijl D66’er Pals zijn laatste uren als raadslid slijt in de jaarlijkse algemene beschouwingen van de Knoalster raad, zit toekomstig ambtsgenoot Verschuren geduldig te wachten in het publiek. Gewapend met papier en pen maakt hij aantekeningen zodra het over zijn toekomstige portefeuille, het sociaal domein (publieke gezondheid), gaat. Hij oogt ontspannen, hij kent zijn toekomstige portefeuille dan ook van binnen en buiten. In 2020 volgde hij de toen opgestapte Lian Veenstra (SP) al op om als waarnemend wethouder een paar jaar ‘op de winkel te passen’. Zijn opvolger in 2022, Jur Mellies, stapte vorige maand op nadat er in de coalitie onenigheid ontstond over de nieuwe bestuurscultuur. Daarmee is zijn opvolger eveneens zijn voorganger. Verschuren wordt opnieuw als sociaal domein-specialist opgeroepen om in een politiek onrustig Stadskanaal het karwei af te maken.

Minderheidscoalitie

Ondertussen wordt ook het geduld van dan raadslid Klaas Pals (D66) op de proef gesteld. Voordat hij als wethouder aan de slag kan, moet hij eerst nog praten over de voorjaars- en perspectiefnota. Ook controleert hij als raadslid het college, waar hij straks deel van uitmaakt. Pals stelde, na het vertrek van Lokaal Betrokken, zelf voor om wethouder in het college te worden. Maar dan wel onder één voorwaarde: het moest een minderheidscoalitie worden en hij zou op eigen titel het wethoudersambt op zich nemen. ‘D66 treedt dan ook niet toe tot het college’, legt Pals nog maar eens uit. ‘Een minderheidscoalitie was een grote wens van ons. Al hadden we liever een andere aanleiding gezien om dit te verwezenlijken’, zegt hij doelend op de voorafgaande politieke crisis.

Pals zal zich als wethouder bezig houden met toerisme, recreatie, mobiliteit en een nieuw dossier: vastgoed en accommodaties. Onder die laatste zullen bijvoorbeeld het Theater Geert Teis en de begraafplaatsen vallen.

Pals en Verschuren worden door burgemeester Sloots gefeliciteerd | © Hielke Bosch/RTV1

Een opvallende stemming

Zoals zo vaak loopt de speciale Knoalster raadsvergadering weer eens uit. Ze vergaderen vanaf locatie, De Drijscheer in Alteveer is voor de gelegenheid omgetoverd in een geïmproviseerde raadszaal. Maar na vele insprekers, moties en schorsingen is het laat op de avond dan toch zover: de wethouders komen aan bod. Voordat ze officieel beëdigd worden, moet de raad eerst nog stemmen: willen ze deze wethouders wel? De stemming is geheim, ieder raadslid krijgt een briefje waarop hij of zij haar stem kan uitbrengen. Als alle briefjes in de bus zijn gedaan, loopt de drie-koppige stemcommissie de zaal uit om de stemmen te tellen.

Ze blijven opvallend lang weg, in de zaal wordt gespeculeerd waarom het zo lang duurt. Na bijna twintig minuten komt de commissie dan toch terug. Dan wordt ook duidelijk waarom het wat langer duurde: van de 22 uitgebrachte stemmen waren zeven briefjes ‘niet behoorlijk ingevuld’. Dat kan betekenen dat er blanco is gestemd, het briefje is ondertekend of dat er een andere naam is ingevuld. Opvallend, maar het zorgde niet voor problemen aangezien de meerderheid (15 stemmen) gewoon geldig was. Daarmee was de raad akkoord en konden Pals en Verschuren worden beëdigd.

‘Morgen gelijk aan de slag’, zegt Verschuren als hij naar zijn collegestoel loopt. ‘We beginnen meteen met een collegevergadering. Daarin worden ook onze portefeuilles officieel verdeeld.’

‘Opnieuw welkom’

Daarna volgde nog een derde benoeming, want Klaas Pals moest nog opgevolgd worden in de gemeenteraad. D66’er Thom Berends mocht, na eveneens de nodige uren gewacht te hebben, naar voren komen en de belofte afleggen. Daarmee was ook de gemeenteraad weer compleet.

In de late uurtjes werden de drie kersvers benoemden nog even gefeliciteerd. Wethouder Egbert Hofstra (PvdA) loopt met een uitgestoken hand naar zijn nieuwe collega Verschuren toe: ‘Opnieuw welkom, Marc.’

Thom Berends (D66) tijdens zijn installatie als raadslid | © Hielke Bosch/RTV1


-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal