Direct naar de inhoud.

Plan voor mega-batterij bij Zuidwending: Veendam en Pekela woest

  • door:
  • op:
Een van de vestigingen van SemperPower | © Eigen foto

ZUIDWENDING – Het bedrijf SemperPower werkt in Zuidwending aan plannen voor de bouw van een van de grootste batterijen van Europa. De superbatterij moet schommelingen in vraag en aanbod van stroom opvangen. De gemeenten Pekela en Veendam zien de plannen totaal niet zitten.  

De batterij-opslagfaciliteit is een aanvulling op het project van het Ierse Corre Energy dat bij Zuidwending perslucht wil gaan opslaan in zoutcavernes. Ook dat CAES-project (Compressed Air Energy Storage) is bedoeld om balans in het stroomnet te brengen.

Nog op de tekentafel

‘We zitten nog in een vroege fase van de plannen, die liggen nog op de tekentafel’, zegt projectleider Paul Geluk van SemperPower, gevestigd in Arnhem. SemperPower wil op de locatie die Corre Energy op het oog heeft bij het Heeresmeer de megabatterij bouwen. De bedrijven hebben besloten hierbij samen op te trekken. Dan kunnen ze samen gebruik maken van de stroominfrastructuur die voor de projecten aangelegd moet worden. 

Maar dat de plannen via de media worden ontvouwd is tegen het zere been van zowel de gemeente Veendam als dat van Pekela. Burgemeester Jaap Kuin van Pekela reageert furieus op de plannen van SemperPower.

‘We waren al niet gelukkig met het eerste plan, dat van Corre Energy’, reageert Kuin getergd. ’We hebben lang niks van ze gehoord, het leek alsof ze van de aardbodem waren verdwenen. En dan ineens komen ze met nog wildere plannen.’

Volgens Kuin wacht de gemeente Pekela nog steeds op stukken die het project van Corre Energy in gang kunnen zetten. ’Waarom moet ik nou via de media vernemen dat ze dit willen? Ik zou ze bijna een kopje onder houden in het Heeresmeer om ze wakker te schudden.’ 

Op deze manier kweekt Corre Energy volgens Kuin alleen maar weerstand bij de gemeenten en de bevolking. Pekela wil onder meer tweehonderd woningen bouwen bij het Heeresmeer. 

Corre Energy liet vorig jaar weten dat het project eventueel ook gerealiseerd zou kunnen worden onder de zogeheten Rijkscoördinatieregeling. Een energieproject kan onder dat regime vallen wanneer het van nationaal belang is. Iets dat volgens Corre Energy voor het persluchtproject op gaat. ’Het is voor meerdere doeleinden handig dat we die status hebben’, aldus het bedrijf eerder. 

‘Dan mobileer ik Pekelders…’

‘Dat moeten ze vooral doen’, aldus Kuin. ‘Dan mobiliseer ik de Pekelders en weet ik zeker dat er geen Corre Energy naar Pekela komt. Dit is toch een houding die averechts werkt. Hebben dit soort partijen niet geleerd dat geld niet alles bepalend is? Maar dat je draagvlak nodig hebt. Van welke planeet komen ze?’

Kuin: ‘Nee, ik ga ze zeker niet bellen. Ik ga ervan uit dat ze bij mij op de lijn komen en dan kunnen ze eerst een schrobbering krijgen. Als ze nu een vergunning aanvragen zonder contact te leggen dan stuur ik die terug.’

Ook de gemeente Veendam is verrast door de plannen voor de superbatterij van SemperPower. ‘De gemeente is niet positief over het plan en staat er aan ook niet achter’, zegt de gemeente in een verklaring. Batterijopslag is vergelijkbaar met een zonnepark, redeneert de gemeente ‘en die willen we ook niet’. 

De gemeente is bovendien voor dergelijke grootschalige projecten gebonden aan wat de provincie met de inrichting van het gebied wil. Daar moet de provincie nog beleid voor maken. 

Snel met gemeenten in gesprek

‘We hebben de gemeente Pekela nog niet gesproken, ik kan geen reactie geven op de uitspraken van de burgemeester’, reageert Paul Geluk van SemperPower op de uitlatingen van Kuin. Geluk wil zo gauw mogelijk met de gemeenten en de omgeving in gesprek. 

Dat niet eerst met gemeente en omgeving in gesprek is gegaan is volgens hem omdat Corre Energy een beursgenoteerd bedrijf is. ’Daarom moest er eerst een persbericht uit over de samenwerking.’

De gemeenten Veendam en Pekela lieten Corre Energy vorig jaar ook al weten ongelukkig te zijn met de plannen van het bedrijf en er vanaf willen. Het gaat volgens de gemeente ten koste van het landschap en de manier waarop Corre Energy communiceerde en zijn plannen wil realiseren zinde de gemeenten ook niet. 

Ze schreven toenmalig staatsecretaris Vijlbrief van mijnbouwzaken er een brief over. Ook ging er een brief naar het ministerie van EZK waarin Veendam en Pekela hun bezorgdheid uitte over de ‘gestapelde mijnbouw’ in het gebied. Naast de eventuele persluchtopslag wordt er ook zout gewonnen en heeft het gebied last van de gaswinning.

De installaties komen overigens op grond van de gemeente Veendam. De boringen en wat er in de ondergrond gebeurt is ook op het grondgebied van Pekela. 

Corre Energy: welles-nietes in de media vervelend

Woordvoerder Marjolein Overbosch van Corre Energy zegt het vervelend te vinden dat nu over de manier van communiceren door Corre Energy en SemperPower een welles-nietes spel wordt uitgevochten in de media. Dat er over het batterijproject geen overleg met de gemeente Pekela is geweest is volgens haar ‘onwaarschijnlijk’. 

‘Die overleggen zijn er wel’, zegt ze. 

Ook met Veendam wordt volgens Overbosch overleg gevoerd: ‘We zijn bezig met de volgende stap, het vergunningentraject. Daarin is de gemeente betrokken. Als daarover iets te melden is, dan doen we dat en informeren we eerst de bewoners en de media.’ 

‘Voor wat betreft de batterij, hebben we op verzoek van de gemeente Veendam mogelijke locaties in kaart gebracht en gepresenteerd. Ook de provincie is hiervan op de hoogte.’

[KADER]



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal