Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn wil oud Esdal College slopen voor woningen

  • door:
  • op:
Het oude Esdal College in Borger. | © Janet Oortwijn/RTV Drenthe

BORGER – De gemeente Borger-Odoorn wil het Oude Esdal College aan de Hoofstraat in Borger gaan slopen. Daarvoor in de plaats moeten 34 woningen komen waar voornamelijk ruimte is voor ouderen.

Veel ouderen in de gemeente willen hun eigen woning verkopen en kleiner gaan wonen in Borger, want daar zijn de voorzieningen dichterbij,’ zo laat wethouder Henk Zwiep (PvdA) weten. Daarmee wil Zwiep jongeren overigens niet bij voorhand uitsluiten voor het project. In totaal wil Borger-Odoorn er 21 levensloopbestendige woningen neerzetten en 13 levensloopbestendige appartementen.

Gaten dichten

Financieel moet dit ook wat gaan opleveren voor de gemeente. Daarom kiest de gemeente ook voor de sloop en nieuwbouw variant. ‘We hopen hier een miljoen uit te halen die we dan weer kunnen gebruiken voor de nieuwbouw bij Borger-West.’ Daar heeft de gemeente op dit moment een tekort van twee miljoen euro. Eerder kreeg het voor dat project al wel negen ton van het Rijk. ‘Met het miljoen van het Esdal kunnen we het project dan sluitend maken,’ legt Zwiep uit.

Als de gemeenteraad toch kiest voor renovatie van het gebouw komen er zes studio’s, elf levensloopbestendige gelijkvloerse woningen en dertien levensloopbestendige appartementen te staan. Daarmee zou ook het oude karakter van het Esdal blijven. ‘Dat kunnen we ook bij nieuwbouw realiseren,’ aldus Zwiep.

Onderzoek

Borger-Odoorn heeft bij het onderzoek naar het Esdal College zowel met omwonenden gesproken als een enquête verspreid. Daarop hebben 900 inwoners gereageerd. ‘Wat  daarin opvalt is dat mensen liever betaalbare woningen willen dan dat het oude karakter van het Esdal College wordt behouden.’

Betaalbaar is volgens Zwiep 355.000 euro. ‘We realiseren ons dat dit voor een alleenstaande alsnog een enorm bedrag ligt. Landelijk ligt dat bedrag alleen nog hoger. We hopen hiermee vooral ook de doorstroming op gang te helpen.’

De wethouder hoopt in 2026 te kunnen beginnen met de bouw van de woningen in het voormalig Esdal College.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal