Direct naar de inhoud.

Een superbatterij in Zuidwending: wat is het en waarom is er zoveel om te doen?

  • door:
  • op:
De Rhino batterij in Lelystad van 7,5 MWh (in vergelijking met 640 MWh in Zuidwending) | © ANP via RTV Noord

ZUIDWENDING – Staat een van de grootste batterijen van Europa straks in Zuidwending? Het Nederlandse bedrijf SemperPower ziet dat wel zitten, maar de gemeenten Pekela en Veendam reageerden woedend op het plan en ook de provincie Groningen gaf aan niet mee te willen werken. 

Welke plannen liggen er op tafel en waarom zijn deze omstreden? Vijf vragen en antwoorden over de superbatterij.

Wat is een mega-batterij en wat doet het?

Een superbatterij is een enorme accu die (groene) stroom kan opslaan. Omdat er steeds meer vraag is naar stroom van zon en wind, maar dit tegelijkertijd afhankelijk is van het weer, zijn batterijen een interessante optie geworden.

Op dagen met veel zon en wind kan de piekstroom erin opgeslagen worden. Vervolgens kan op bewolkte of windstille dagen de opgeslagen energie uit de batterij gebruikt worden. Zo worden de schommelingen in vraag en aanbod van stroom opgevangen.

[infobox: Cijfers groene energie in Nederland In 2022 was de stroomopbrengst van zon en wind een derde van de totale elektriciteitsproductie in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Naar verwachting zal dit de komende jaren nog met tientallen procenten stijgen.]

Waar in Zuidwending zou de batterij moeten komen?

In de plannen van SemperPower staat dat de mega-batterij bij het Heeresmeer in Zuidwending, tussen Veendam en Nieuwe Pekela, moet komen. De installaties komen op grond van de gemeente Veendam. De boringen en wat er in de ondergrond gebeurt is op het grondgebied van Pekela.

Bekijk hieronder een impressie van het gebied waar de superbatterij mogelijk komt, afgeleid uit de plannen van Semperpower. Lees verder onder de kaart.

De locatie is een strategische keuze. Op een paar kilometer naar het noorden, aan de Beneden Veensloot in Meeden, staat namelijk een transformatorstation van TenneT.

In dat station wordt hoge spanning getransformeerd naar lagere, bruikbare spanning. De stroom van de batterij kan hier makkelijk heen en vervolgens op het hoogspanningsnet worden aangesloten. De beoogde locatie is ook in de buurt van een hoogspanningsstation aan de rand van het Heeresmeer.

Hoe gaat de batterij eruit zien?

De batterij die SemperPower wil bouwen heeft een opslagcapaciteit van 640 megawattuur (MWh). Daarmee kunnen ongeveer tweehonderd huishoudens een jaar lang stroom krijgen. Ter vergelijking, in 2020 stond de destijds krachtigste batterij van Nederland in Lelystad, met 7,5 MWh.

Voor zo’n grote opslagcapaciteit is ook veel ruimte nodig: ongeveer drie tot vier hectare grond. Dat is net zo groot als ongeveer vijf en een halve voetbalvelden.

Zijn er al andere (mega-)batterijen in de provincie?

Zuidwending zou niet de eerste in de provincie met een grote batterij zijn. Begin vorig jaar maakte Giga Storage, leverancier van groene energie, bekend dat het een batterij wil bouwen op het terrein van de failliete aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl. Ook Elektriciteitsbedrijf RWE wil in Eemshaven een batterijopslag met 110 kasten bouwen.

Elders in het land heeft het bedrijf SemperPower drie andere grote batterijen. Die zijn wel zo’n tien keer kleiner. Twee daarvan staan in Vlissingen (68 en 63 MWh) en een kleinere van 10 MWh in Terneuzen.

Waarom zijn de gemeenten en provincie niet blij met de plannen?

Om te beginnen was burgemeester Jaap Kuin van Pekela niet blij met de manier waarop zij het nieuws over de plannen van SemperPower vernamen. Dat ging namelijk via de media. ‘Ik zou ze bijna een kopje onder houden in het Heeresmeer om ze wakker te schudden’, zei de burgemeester daarop.

Bovendien heeft Pekela plannen om tweehonderd woningen te bouwen bij het Heeresmeer. De vraag is of die er kunnen komen met de eventuele bouw van de superbatterij.

Ook de gemeente Veendam reageerde verrast op de plannen en gaf aan hier niet positief naar te kijken.

De mega-batterijen zullen duidelijk zichtbaar in het landschap. En dat past niet in het hoofdlijnenakkoord van de Provincie Groningen. Daarin staat juist dat verdozing in het landschap moet worden tegengegaan en dat weidse uitzichten moeten worden behouden.

Hoe nu verder?

Gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) acht de kans klein dat er onder dit college ruimte wordt geboden voor de mega-batterij. Wel wil de provincie beleid opstellen over hoe ze wil omgaan met deze ontwikkeling, omdat ze ziet dat er vraag naar is vanuit de markt.

Paul Geluk, projectleider van SemperPower, gaf eerder aan zo gauw mogelijk in gesprek te willen met de gemeenten en de omgeving.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal