Direct naar de inhoud.

Zonnepark Exloo mag vijf jaar langer blijven: gemeente Borger-Odoorn repareert fout in bestemmingsplan

  • door:
  • op:
© RTV Drenthe

EXLOO – Het zonnepark Exloo mag vijf jaar langer in werking blijven, ondanks dat eerder werd gezegd dat zonneparken maximaal 25 jaar in gebruik zouden zijn. Dit heeft de gemeente Borger-Odoorn laten weten nadat werd ontdekt dat de tijdelijke aard van zonneparken niet goed was vastgelegd in het bestemmingsplan. Hierdoor konden de parken technisch gezien voor onbepaalde tijd blijven bestaan.

Dat de gemeente de regels niet goed op papier had, werd duidelijk nadat GroenLeven (exploitant van zonnepark Exloo) een aanvraag deed om de vergunning te verlengen van 25 naar 30 jaar. De gemeente weigerde die aanvraag, maar ontdekte toen dat er geen duidelijke regels in het bestemmingsplan stonden die bepaalden dat zonneparken na 25 jaar moeten stoppen.

‘Termijn niet goed vastgelegd’

Dit betekent dat exploitanten van zonneparken, zoals in Exloo, hun vergunningen konden laten verlengen en de gemeente deze verzoeken niet kon afwijzen. “Ons beleid was altijd dat zonneparken maximaal 20 tot 25 jaar mogen blijven”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “Maar deze termijn was niet goed vastgelegd in de planregels van het bestemmingsplan.”

Hoewel de gemeente de aanvraag in eerste instantie had geweigerd, ontdekte ze al snel dat dit niet mogelijk was vanwege de ontbrekende regels. Daarom verscheen dit onderwerp al gauw op de raadsagenda.

Voorbereidingsbesluit genomen

Om te voorkomen dat meer exploitanten verlengingsaanvragen zouden indienen, besloot de gemeente om de vergadering besloten te houden. Borger-Odoorn heeft namelijk tien zonneparken binnen haar grenzen.

Om het ‘probleem’ op te lossen, heeft de gemeente een voorbereidingsbesluit genomen. Dat is een tijdelijk besluit dat voorkomt dat er ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden, terwijl nieuwe regels worden voorbereid. In dit geval zorgt het voorbereidingsbesluit ervoor dat zonneparken niet langer dan 25 jaar mogen blijven bestaan, totdat het omgevingsplan definitief is aangepast. Het besluit voorkomt dat exploitanten in de tussentijd aanvragen kunnen doen om de termijn van hun zonnepark te verlengen.

Dat betekent dat de negen overige parken geen verlenging kunnen aanvragen en dat zonnepark Exloo met hun scherpe blik ‘geluk’ heeft gehad.

Terugwerkende kracht

Dit voorbereidingsbesluit heeft geen terugwerkende kracht. Dat betekent dat de verlengingsaanvraag van zonnepark Exloo, die vóór de wijziging werd ingediend, niet kan worden geweigerd. Daarom heeft de gemeente besloten om de verlenging van vijf jaar toe te staan, waardoor het zonnepark nu dertig jaar mag blijven.

“Het klopt dat het zonnepark in Exloo dertig jaar mag blijven staan”, laat de gemeentewoordvoerder desgevraagd weten. “Het college heeft vorige week een besluit genomen op het bezwaar van zonnepark Exloo, met als resultaat dat de verlenging van vijf jaar alsnog toegekend wordt.”

‘We moeten flexibel zijn’

Wil Luchjenbroers, voorzitter van dorpsraad Exloo, heeft geen problemen met de verlenging. “De grond waar het zonnepark op staat is niet heel bijzonder. Het is mooi om daar een zonnepark te hebben. We hebben weinig tot geen reacties vanuit het dorp gehad toen het zonnepark een aantal jaren geleden geplaatst werd, dus ik verwacht niet dat er nu wel reacties komen”, aldus Luchjenbroers.

Raadslid Eisso Kronenberg (GemeenteBelangen) vindt dat de gemeente zich met deze beslissing onnodig beperkt. “We zouden niet zomaar een vaste termijn moeten instellen, maar flexibel moeten zijn. De gemeente moet kunnen beslissen of een zonnepark langer mag blijven, afhankelijk van de situatie op dat moment. We kunnen immers niet in de toekomst kijken.” Hij had liever gezien dat gemeente zich niet had vastgepind op 25 jaar, maar mogelijkheden open had gehouden om zonneparken langer operationeel te houden als dat nodig is.

Toekomst

Het voorbereidingsbesluit is een tijdelijke oplossing en geldt voor anderhalf jaar. Binnen deze termijn moet het omgevingsplan worden aangepast om ervoor te zorgen dat zonneparken in de toekomst niet langer dan 25 jaar blijven bestaan. “We gaan het omgevingsplan binnen de termijn herzien, in lijn met het voorbereidingsbesluit”, aldus de woordvoerder.

“In het omgevingsplan verwerken we de afspraken met exploitanten, gemeentelijk en provinciaal beleid én voortschrijdend inzicht in ruimtelijke spelregels die voor iedereen gelden.”



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal