Direct naar de inhoud.

Laatste pannenkoek is gebakken: einde aan 30 jaar De Snoepert in Odoorn

  • door:
  • op:
Officieel een einde aan pannenkoekboerderij De Snoepert in Odoorn | © Mirthe Zuhorn / RTV Drenthe

ODOORN – Honderdduizenden pannenkoeken zijn door de handen gegaan van Jan Kooijman en zijn zoon Jan Jaap. Dertig jaar hielden ze pannenkoekboerderij De Snoepert in Odoorn draaiende, maar daar komt een einde aan. Het familiebedrijf zet er een punt achter.

Jan Jaap en zijn zus hebben geen ambitie om het bedrijf van hun vader voort te zetten en gaan wat anders doen. De Snoepert wordt omgebouwd tot woonhuis.

Jan Jaap zag de mogelijkheid om de boerderij aan de Dilweg over te kopen. Na veel overleg met de gemeente is zijn plan goedgekeurd en de handtekening bij de notaris is ook al gezet. De deuren van De Snoepert zijn al een tijdje gesloten. Ondertussen wordt het pannenkoekendomein omgetoverd tot woonboerderij. “Het doel is om de woning weer de uitstraling van honderd jaar geleden te geven”, zegt Jan Jaap.

Een lach en een traan

Sinds december is er geen pannenkoek meer verkocht in de boerderij en nu de handtekeningen zijn gezet is het doek voor De Snoepert definitief gevallen. Het knusse restaurant waarin de tafels altijd waren gedekt met rood-wit geblokte tafelkleden en de potten stroop op tafel stonden, is nu helemaal kaal.

Een van de weinige dingen die nog op een verdwaalde tafel liggen zijn wat foto’s, oude krantenartikelen en wekpotten, die sinds 1995 gevuld zijn met een mengsel van pruimen en kruidnagel.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Tot voorkort het interieur van pannenkoekboerderij De Snoepert in Odoorn
| © Jan Jaap Kooijman / De Snoepert

“Dat was het dan”, zegt Jan. “Een dag met een lach en een traan, maar allebei van blijdschap hoor”, zegt Jan Jaap er achteraan. Beide heren vinden het goed zo. “Er zijn mooie herinneringen gemaakt, maar nu is het tijd voor de volgende stap.”

Kop inlijsten

Een van de laatste stappen is het weghalen van het reclamebord op de gevel, wat een forse man met een bord pannenkoeken verbeeld. Al sinds de opening van het restaurant hangt het reclamebord op die plek. “We willen de kop houden en gaan inlijsten”, lacht Jan Jaap.

(Tekst gaat verder onder de video)

Zijn vader Jan kijkt toe. Tranen in zijn ogen krijgt hij er niet van, maar toch is het voor hem even slikken. “Ik ben vooral blij dat mijn zoon het gekocht heeft. Dat betekent dat wij hier niet weg hoeven, dat is fijn.” Of Jan het gaat missen, durft hij nog niet te zeggen. “Misschien! Ik moet er wel voor oppassen dat ik niet te pas en te onpas de deur bij Jan Jaap plat loop. Het is nu natuurlijk zijn woning, niet meer ons bedrijf.”

De pannenkoekboerderij is een bekende plek in Odoorn. Voordat Jan en zijn vrouw het pand kochten, stond het dik 20 jaar bekend onder de naam Hillechiens Hoeve. Het duo zette het bedrijf voort onder een nieuwe naam. “Het grappige is dat ik van huis uit helemaal geen kok ben. Ik had voor we dit kochten nog geen aardappel geschild of gekookt”, lacht Jan.

“De eigenaar van Hillechiens Hoeve was een meester in het uitvinden van activiteiten”, vertelt Jan. Jarenlang organiseerde hij onder andere de wandelvierdaagse en het SIVO-festival. “Wij hebben het een lange periode overgenomen, de straat stond dan vol met kraampjes. Heel gezellig, maar het is allemaal extra werk.” Toch vindt Jan het jammer dat die activiteiten allemaal uit het dorp zijn verdwenen.

Uitgegeten

Jan Jaap kan na 30 jaar geen pannenkoek meer zien. “Ik eet ze eigenlijk nooit. Toen we nog open waren wel, maar sinds we dicht zijn heb ik nooit meer een pannenkoek gehad en dat zal er niet snel meer van komen”, zegt hij.

Al komt zijn vader maar al te graag langs om een echte Snoepert-pannenkoek voor hem te bakken. “Als hij me nodig heeft, dan roept hij maar.”



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal