Direct naar de inhoud.

NK Vierspannen en Paramennen in Exloo: ‘Kippenvel!’

  • door:
  • op:
De marathon trok zaterdag veel bekijks | © Rianne Denissen / RTV1

EXLOO- Sinds donderdag staat Exloo in het teken van de paardensport. Dit weekend vindt namelijk het Nederlands Kampioenschap Vierspannen en Paramennen plaats op het Hippisch Centrum in Exloo. En dat trok veel bezoekers uit de paardenwereld.

Het NK vierspannen is een van de meest prestigieuze evenementen in de aangespannen paardensport. Tijdens dit kampioenschap strijden menners met hun vierspannen om de felbegeerde nationale titel, maar de rubriek is ook een internationale landenwedstrijd om wereldbekerpunten te verdienen. Bovendien strijden de paramenners dit weekend om de felbegeerde Nederlandse titel. 

(De tekst gaat verder onder de video)

Marathon

Het kampioenschap bestaat uit drie onderdelen: de dressuurproef, de marathon en de vaardigheidsproef. Op zaterdagmiddag konden bezoekers zich vergapen aan het tweede onderdeel van het NK: de marathon. Volgens de organisatie is het de crème de la crème van het NK in Exloo. En dat is te zien. Liefhebbers van de sport komen speciaal naar Drenthe om het spektakel met eigen ogen te bekijken. ‘De spanning en de beleving van de vierspan en de tweespan, daar krijg je kippenvel van!’, zegt een bezoeker enthousiast. 

Internationaal parcoursbouwer en mede-organisator Jeroen Houterman legt uit waarom dit onderdeel zo geliefd is bij de toeschouwers. ‘De marathon is spectaculair. Hier kan van alles gebeuren, hier komt emotie en snelheid naar boven.’ 

Een andere toeschouwer vertelt dat ze zelf in een tweespan rijdt. ‘Dit zijn echt mijn voorbeelden’, zegt ze terwijl ze naar een vrouwenteam wijst dat net de hoek om scheurt. Ze hoopt uiteindelijk net als zij in een vierspan te mogen rijden. ‘Uiteindelijk wil je toch meer’, geeft ze lachend toe.

Josien de Boer in actie tijdens het paramennen | © Marlien Smit / Hippisch Centrum Exloo

‘Het splasht alle kanten op’

Met name de waterbak, waar de ruiters hun vierspan doorheen moeten manoeuvreren, is geliefd bij de bezoekers. ‘De waterbak is ongeveer 10 centimeter diep, dat splasht alle kanten op. Het is mooi om een vierspan in volle snelheid door zo’n waterbak te zien gaan’, legt Houterman uit. ‘Dat is echt sensatie.’

Zondag

Op zondag zal het laatste onderdeel van het NK gereden worden: de vaardigheidsproef. Ook op deze dag zijn paardensportliefhebbers en andere geïnteresseerden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in Exloo.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal