Direct naar de inhoud.

Borger mist zwerfkei die ’terug naar huis ging’ nog steeds: ‘Hij moet terug’

  • door:
  • op:
Er worden nog wel eens bloemen gelegd op de plek waar de zwerfkei eerder lag. | © RTV Drenthe

EXLOO – In de zomerserie Keigoede verhalen zagen we deze week de verhalen achter een paar grote zwerfkeien in Drenthe. Maar deze laatste aflevering gaat over een kei die er niet meer is. Een kunstenaar bracht de kei uit Borger in 2019 terug naar Finland, waar hij ooit vandaan is gekomen. En de steen wordt nog steeds gemist in Borger.

Op de lege plek, waar de steen ooit stond, worden nog steeds wel eens bloemen gelegd. Het laat maar zien dat Borger de steen nog niet vergeten is, ook al is het bijna vijf jaar geleden dat hij verdween.

Dezwerfkei werd destijds weggehaald door kunstenaar Bart Eysink Smeets. Hij was van mening dat de steen heimwee had en terug naar huis wilde. Met thuis werd de eilandengroep Åland bij Finland bedoeld. Aan de steensoort rapakivi was te zien dat de steen daar in de ijstijd vandaan is gekomen.

‘Steen had heimwee’

“Stenen hebben in Drenthe een ziel heb ik het idee”, zei Eysink Smeets. “Mensen houden heel erg van die stenen. En als we dan toch personen gaan maken van de stenen. Waarom hebben ze dan geen heimwee?”

Het project van Smeets viel niet in goede aarde bij ondernemers in Borger. “We hebben veel energie gestoken om Borger een nieuw gezicht te geven”, zei fietsenmaker Egbert Egberts. “En als je dan geconfronteerd wordt met het verdwijnen van een heel mooie kei, heb je toch het gevoel dat er een steen onder je hunebed verdwijnt.”

Ophalen uit Finland

Vijf jaar later is er aan de Borgerveldweg nog een lege plek te zien in het gras waar de steen stond. Een informatiebordje is in de loop der tijd verdwenen. “Het voelt als amputatie”, zegt Daniel Muskee, geboren en getogen Borgerder. “Het is niet zo dat we heel veel stampij willen maken over het feit dat één steen weggehaald is, maar daar moet het wel bij blijven.”

Er wordt in het dorp zelfs over gesproken om de steen weer op te halen uit Finland. Muskee: “Hij moet terug. Er zijn inderdaad mensen die dat serieus overwogen hebben. En nog.”



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal