Direct naar de inhoud.

Dreigt Stadskanaal opnieuw een krimpgemeente te worden nu inwoneraantal daalt?

  • door:
  • op:
Stadskanaal vanuit de lucht | © Rutger Breider/RTV1

REGIO – In zowel Borger-Odoorn als Veendam is het inwoneraantal het afgelopen jaar gegroeid. Opvallend genoeg blijft Stadskanaal echter achter. Er zijn in 2024 enkele honderden inwoners minder dan in 2016. Dreigt Stadskanaal weer een krimpgemeente te worden?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek blijft de provincie Groningen achter kwa groeiende inwonersaantallen in verhouding tot de rest van het land. In de praktijk blijkt dit echter wel mee te vallen: bijna overal blijft het inwoneraantal gelijk zit het zelfs in de lift. Zo kwamen er in Stad ruim 15.000 inwoners bij. Alleen in Stadskanaal, Pekela en Eemsdelta zakte het bevolkingsaantal. 

Dalers en stijgers

In Veendam zijn de cijfers niet zo spannend. Daar groeide het inwoneraantal met een luttele 0,19%, wat neerkomt op ruim vijftig mensen. In Borger-Odoorn kwamen er ruim zeshonderd mensen bij, een groei van 2,5%. In Stadskanaal vertrokken juist een ruime zeshonderd mensen naar elders, waarmee het bevolkingspercentage zakt met een 1,86%. Daarmee is ’t Knoal de op één na grootste daler van de provincie. Alleen in Eemsdelta waren het er meer: daar moeten ze het met tweeduizend inwoners minder doen. 

Krimpgemeente?

Wordt Stadskanaal hiermee weer een krimpgemeente? Het is na de vorige krimp – die zorgde voor een afname in de woningbouw – het grote schrikbeeld van de lokale politiek geworden. Burgemeester Klaas Sloots wist deze angst tijdens de algemene politiek beschouwingen al weg te nemen door de daling te verklaren. ‘We hadden in de jaren hiervoor te maken met een hoge toename aan inwoners door de komst van Oekraïense vluchtelingen. Nu deze weer weg zijn hebben we te maken met een daling. Het is dus een afname, maar door een natuurlijk verloop.’ Volgens Sloots is er dus geen sprake van krimp: ‘Na verloop van tijd zullen we weer een stijging zien’, voorspelt hij.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal