Direct naar de inhoud.

Knoalster Mareille Meijering sluit Tour de Femmes af als 15de: ‘Lichaam was op na zware val’

  • door:
  • op:
Mareille Meijering | © ANP via RTV Noord

STADSKANAAL/PARIJS – Vooraf had Mareille Meijering uit Stadskanaal gehoopt op een top 10-klassering tijdens haar eerste Tour de France Femmes. Ze moest zondag uiteindelijk genoegen met een vijftiende plaats. ‘Ik had stiekem gehoopt op wat meer’, moest ze toegeven.

De afsluitende etappe van zondag, die eindigde bovenop de Alpe d’Huez, nadat eerst nog even de Col du Glandon beklommen moest worden, sloot de 29-jarige Knoalster af met een 22ste plaats. ‘Het was een zware dag, ik ben blij dat het erop zit’, pufte ze na afloop.

Een grote ontdekkingstocht

Tot vorig jaar combineerde laatbloeier Meijering een fulltime baan als universitair docent met het wielrennen. Vorig jaar werd ze fullprof bij het Spaanse Movistar, dat eerder dit jaar haar contract verlengde tot en met 2027. Het gevolg was ‘één grote ontdekkingstocht’, waarin ze zichzelf af en toe verbaasde.

Hoewel het wielerseizoen er nog niet opzit, kijkt ze nu al terug op een enerverend jaar, waarin ze als fullprof ontdekte dat ze kon klimmen en zich kon meten met de (sub)toppers van het klassement. Zo werd ze tiende in de Ronde van Valencia, elfde in de Giro d’Italia en nu dus vijftiende in de Tour de France.

Nadat ze de eerste dagen dagen op Nederlandse bodem had overleefd, leek er voor haar in de Ardennen en Alpen nog meer in het vat te zitten. Maar aan het slot van de vijfde etappe ging het mis. Samen met nog zo’n twintig andere rensters, onder wie de gele trui-draagster van dat moment Demi Vollering, kwam ze hard ten val.

(Lees verder onder de foto)

© ANP via RTV Noord

Gehoopt op meer

Gevolg: bijna twee minuten tijdverlies, een duikeling in het klassement (van de elfde naar de 21ste plek) en een avond op de eerste hulp van een Frans ziekenhuis, om uit te vinden of ze niks gebroken had. Dat bleek gelukkig niet het geval.

Op de slotdagen van de Tour de Femmes kon ze geen potten meer breken, al steeg ze nog wel naar de 19de (vrijdag) en 15de plaats in het algemeen klassement. ‘Ik had stiekem toch wel gehoopt op wat meer’, aldus de Knoalster, ‘maar het lijf was op na die zware dagen en de val.’

Poolse winnares

De Tour werd uiteindelijk een prooi voor Katarzyna Niewiadoma. In de razend spannende slotetappe bleef de Poolse Demi Vollering met vier seconden voor.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal