Direct naar de inhoud.

Na Stadskanaal biedt Valthermond vannacht opvang aan asielzoekers uit Ter Apel

  • door:
  • op:
De ingang van het aanmeldcentrum in Ter Apel | © Hielke Bosch/RTV1

VALTHERMOND – Na Stadskanaal is het komende nacht Valthermond waar een sporthal is ingericht voor asielzoekers waarvoor in Ter Apel geen plaats is. In MFA ’t Brughuus is komende nacht plaats voor maximaal honderd mensen. 

Volgens burgemeester van Borger-Odoorn, Jan Seton, kwam vanuit buurgemeente Westerwolde de vraag om te helpen. ‘We keken vervolgens wat we op korte termijn konden betekenen’, aldus Seton tegenover RTV Drenthe. ‘Daar kwam ’t Brughuus in Valthermond naar voren. We hebben plek voor tachtig tot honderd mensen. Die zullen morgen in de loop van de ochtend weer vertrokken zijn.’

Gisteravond zag het COA het aanmeldcentrum in Ter Apel dusdanig vollopen dat gevreesd werd voor mensen die buiten moesten slapen. Stadskanaal besloot hulp aan te bieden en richtte in allerijl een opvangplek op in sporthal De Spont. ‘Omdat anderen het niet doen’, liet burgemeester Klaas Sloots weten aan RTV Noord. Asiel-wethouder Ingrid Sterenborg liet later die dag weten dat de opvang eenmalig was. ‘Er zullen andere mensen zijn die hun verantwoordelijkheid nemen’, aldus Sterenborg. 

Aan die oproep lijkt nu gehoor te worden gegeven. Morgen volgen andere opvanglocaties elders in het land. Zo komt er een plek voor honderd mensen in de Jaarbeurs van Utrecht en tachtig andere asielzoekers kunnen naar Leiden. Daardoor zal volgens het COA vanaf woensdag de grootste nood voorbij zijn.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal