Direct naar de inhoud.

Voorwaardelijke celstraf na steekpartij met klapmes in Veendam

  • door:
  • op:
Hulpdiensten zijn aanwezig in de straat. | © Dennie Gaasendam

GRONINGEN/VEENDAM – De rechtbank in Groningen heeft een voorwaardelijke celstraf opgelegd aan een 22-jarige man uit Veendam voor een steekpartij in zijn woonplaats op 23 april van dit jaar. De rechtbank acht poging tot doodslag bewezen De straf valt fors lager uit dan door het Openbaar Ministerie (OM) werd geëist, omdat de rechtbank vindt dat het jeugdstrafrecht toegepast zou moeten worden.

De verdachte zou het latere slachtoffer hebben gevraagd te helpen bij het repareren van zijn auto. Voor zijn hulp zou de 21-jarige man 300 euro krijgen. Dat geld kwam er niet. De man zou die dag samen met een vriend van hem verhaal halen bij de woning van de vader van de verdachte, waar de verdachte op dat moment niet was.

Onderweg kwam de verdachte de twee mannen tegen, die hem vervolgens achtervolgden in hun auto. De verdachte reed vervolgens naar de woning van zijn vader, waar het kwam tot een fysieke aanvaring. Hierbij zou de verdachte met een klapmes in de buik van het slachtoffer hebben gestoken.

Ongeloofwaardig

Volgens de verdachte zou dit per ongeluk zijn gegaan, maar de rechtbank achtte dit ‘volstrekt ongeloofwaardig’. Om het klapmes uit te klappen zou een ‘actieve handeling’ nodig zijn door een pinnetje in te drukken. ‘De verdachte heeft het mes bewust meegenomen en bewust met kracht ingezet.’ De man liep een geperforeerde darm op en moest geopereerd worden.

Jeugdstrafrecht

Het Openbaar Ministerie had eerder 30 maanden cel geëist, waarvan 15 voorwaardelijk. De rechtbank vindt echter dat het jeugdstrafrecht toegepast zou moeten worden. De man zou waarschijnlijk verstandelijk beperkt zijn, nog bij zijn ouders wonen, deels afhankelijk zijn van hun zorg en nog pedagogisch te beïnvloeden zijn.

Omdat de jeugdinstellingen vol zitten, zat de man tijdens zijn voorarrest in een reguliere gevangenis. Dit heeft volgens de rechtbank ‘een enorm negatieve impact’ op hem gehad. Om hem niet opnieuw ‘een dergelijk regime’ op te leggen, legde de rechtbank jeugddetentie op voor de duur van 365 dagen, waarvan 348 voorwaardelijk. De onvoorwaardelijke celstraf is gelijk aan de duur van het voorarrest, waardoor de man niet opnieuw naar de gevangenis hoeft.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal