Direct naar de inhoud.

Hoe moet het verder met verouderde sporthallen in Stadskanaal? ‘Een nieuw sporthart’

  • door:
  • op:
Een toernooi van korfbalclub Stadskanaal ’74 in sporthal De Spont | © Hemmo Kuiper/RTV1

STADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal telt in totaal vijftien sporthallen, velen daarvan zijn verouderd en dus toe aan een opknapbeurt, of zelfs totale nieuwbouw. Maandag reageerde de gemeenteraad positief op het onderzoek om dit probleem aan te pakken. De gemeente gaat in Stadskanaal zelf naar twee denkrichtingen kijken: één geconcentreerd op sport en één op onderwijs. 

Naar de andere kernen zoals Musselkanaal, Mussel, Alteveer en Onstwedde zal apart gekeken worden. Daar moet het doel vooral zijn: zoveel mogelijk sporthallen open houden.

De sporthallen van Stadskanaal worden gebruikt door zowel sportverenigingen als de scholen. Het eerdere plan dat de gemeente had uitgewerkt om het probleem rond de verouderde sportgebouwen te verhelpen, kon op veel kritiek rekenen. Met name van de lokale sportverenigingen zij vonden dat er te weinig ruimte voor hen overbleef. Daarom werd het plan terug naar de tekentafel gestuurd. 

‘Sporthart’

Het nieuwe plan met onder meer de denkrichtingen naar sport en onderwijs, kon op meer positiviteit rekenen. ‘Afgelopen maanden zijn sport en bestuur dichter naar elkaar gekomen, ook al liggen werelden nog steeds ver van elkaar’, aldus Rolf Prins van volleybalvereniging Tyfoon. Zijn vereniging is een van de drijvende krachten achter het verzet op het vorige plan, waarin volgens hen te weinig ruimte overbleef voor hun binnensporten. ‘Wij zijn al tien jaar aan het wachten op een nieuwe sporthal’, vervolgt Prins. Hij doelt hiermee op nieuwbouw voor sporthal De Spont.

De sportverenigingen van Stadskanaal willen op de locatie van de huidige Spont een grote sporthal waar ze allemaal terecht kunnen. ‘Wij willen een sporthart, twee volwaardige sporthallen samen’, legt Maaike Beukema van de korfbalvereniging uit. ‘Dat is de enige juiste manier om sporters met elkaar te verbinden. Zowel jong als oud. Zo kunnen we laten zien dat sport gewoon leuk is. Een sporthart in de kern van Stadskanaal is de manier om indoor sport te faciliteren.’

‘Akkerweg mag niet dicht’

Ook de gemeenteraad van Stadskanaal keek positiever naar het nieuwe onderzoek, waarin onder andere gekeken zal worden naar zo’n nieuw ‘sporthart’. Maar er waren ook veel kanttekeningen. Vooral als het gaat om de kernen rondom Stadskanaal. Zo schoot het plan om de sporthal aan de Akkerweg in Musselkanaal te slopen bij veel partijen in het verkeerde keelgat. Ondanks dat het gebouw uit 1956 stamt, willen veel partijen het gebouw niet verliezen. ‘De Akkerweg mag niet dicht’, aldus de SP. ‘Het is niet gewenst dat kinderen uit Musselkanaal voor de sport naar Mussel toe moeten.’

De gemeenteraad van Stadskanaal | © Hielke Bosch/RTV1

‘Hybride variant’

Ook misten veel partijen het fenomeen ‘groei’ in de plannen van de gemeente. Aangezien er volgens de planning 800 woningen bij moeten komen, betekent dat ook een groei in het aantal inwoners. Daarom stelde raadslid Jelmer van der Veen een derde optie voor. Naast onderwijs en sport, een ‘hybride variant’. ‘Een soort sport-plus variant’, aldus Van der Veen. In dit plan zou er zowel naar sport, als onderwijs gekeken moeten worden met een focus op groei en het openhouden van sporthallen zoals die van Ubbo aan de Stationslaan. ‘Dan staan alle seinen op groen voor zowel sport als onderwijs, in plaats van oranje’, vervolgt Van der Veen, doelend op bepaalde nadelen zoals duur leerlingenvervoer voor het onderwijs. ‘Dan heeft ieder wat wils en zijn alle partijen tevreden.’ Dit voorstel kon op veel steun rekenen en zal dus ook meegenomen worden in het onderzoek.

Expertise

Rolf Prins van Tyfoon liet na de vergadering weten tevreden te zijn. ‘Wij wilden deze twee richtingen in het onderzoek op de kaart hebben, en dat is nu gelukt.’ Wel wijst hij nog naar de expertise die binnen sportend Stadskanaal bestaat. ‘Wij zitten heel diep in de materie, dieper dan de politici. Daarom reiken wij ze ook de hand om ze te helpen met het uitvoeren van de plannen. We moeten tenslotte samen tot een gezonder Stadskanaal komen.’

Op 30 september zal de gemeenteraad een beslissing nemen over wat er met de sporthallen moet gebeuren.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal