Direct naar de inhoud.

Komende dagen een regen aan vallende sterren, zo spot je ze het best

  • door:
  • op:
Aries van Calcar keek met ons in 2021 naar de sterrenregen | © Hielke Bosch/RTV1

REGIO – Elk jaar komt het wel een keer voor en deze week is het weer zover: de Perseïdenzwerm. Daardoor kun je de komende nachten genieten van een regen aan vallende sterren. De eerste kans zal zich al voordoen in de nacht van zondag op maandag.

Elk jaar beweegt de aarde zich rond deze tijd door de Perseïden. Dat is een meteorenzwerm. Het is een meteorenzwerm die ontstaat door achtergelaten stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle. Door een botsing met onze dampkring ontstaat er een lichtflits wat wij ook wel een vallende ster noemen.

Waar en wanneer?

Voor het echte hoogtepunt van de Perseïdenzwerm dit jaar moet je vroeg je bed uit. Dinsdagochtend vanaf 3.45 uur moeten volgens de site hemel.waarnemen.com ieder uur naar schatting 40 tot 45 meteoren van de zwerm zichtbaar zijn. Samen met andere zwermen kunnen we tussen de 50 en 65 vallende sterren per uur zien.

Om de vallende sterren regen goed te kunnen kun je naar een rustige open plek gaan, maar het is niet noodzakelijk. Je zou het zelfs kunnen zien in het centrum van pakweg Veendam, Stadskanaal of Borger. Toch is een plek op zee veruit het beste, maar ook een plek midden in de natuur is ideaal. Dit omdat je dan zo weinig mogelijk licht om je heen hebt.

Geen smartphone

Daarbij heb je een telescoop of een verrekijker niet mee te nemen. Je moet de zwerm namelijk met het blote oog kunnen zien. Daarvoor moet je wel de tijd nemen. De website adviseert om minstens een kwartiertje naar de hemel te kijken. Daarbij is het makkelijk om wel een ligbedje mee te nemen, omdat je geruime tijd naar boven kijkt. Je moet je smartphone zo ver mogelijk wegstoppen. Die geeft namelijk te veel licht waardoor je minder sterren kunt zien.

Wensen?

Uiteindelijk zijn de sterren drie dagen voor het piekmoment tot drie dagen na het piekmoment te zien. Daarbij moet je naar het oosten kijken of het noordoosten. Je bent nog wel een beetje afhankelijk van het weer, want het is alleen zichtbaar bij een onbewolkte hemel. Ook dat ziet er voor de komende dagen goed uit. Tijd dus om je wekker de komende dagen te zetten en als je de Perseïdenzwerm dan ziet kun je natuurlijk een wens doen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal