Direct naar de inhoud.

Column: De nachtelijke hulpactie van Stadskanaal laat een diepgeworteld gevoel van noaberschap zien

  • door:
  • op:
© RTV1/NOS

REGIO – Terwijl bestuurders in Den Haag vannacht op één oor lagen te dromen over een eigen opt-out, asielcrisis en gesloten grenzen, voltrok zich ruim tweehonderd kilometer verderop de werkelijkheid. Het COA zag het aanmeldcentrum van Ter Apel wederom volstromen en moest met lede ogen aanzien hoe ze bedden tekort kwamen. Net op het moment dat gevreesd werd dat mensen op de koude stenen moesten slapen, reikte Stadskanaal een helpende hand. 

Met astronomische snelheid werden er veldbedden, kussens, dekens en proviand naar sporthal De Spont gesleept. In samenwerking met het Rode Kruis zorgden de Knoalsters daarmee voor een warme en veilige slaapplek, in plaats van bivakkeren op stoeptegels of graszoden in de late nazomerkou. Van burgemeester en wethouder tot vrijwilliger, iedereen stond dinsdagnacht veldbedjes in elkaar te zetten en dekens uit te spreiden. 

Het toont voor de zoveelste keer het onvermoeibare noaberschap dat hier in de regio tot in de vezels gevoeld wordt. Je laat je buren niet zakken, punt. Ook al is het middenin de nacht. Zo werkt dat hier. Terwijl minister Faber de Spreidingswet en Ter Apel laat bungelen steken ze ver van de politieke arena de handen uit de mouwen. Hier waar de crisis uitbreekt, laten ze zien wat verantwoordelijkheidsgevoel betekent. Nait soezn, er moet iets gebeuren! 

De ochtend ervoor zat ik met burgemeester Klaas Sloots in zijn werkkamer, even vooruitblikken op Prinsjesdag en terugblikken op het regeerprogramma. Tegenover mij zat een bestuurder met zorgen, want de Spreidingswet, die asielzoekers evenredig over het land moet verdelen, zit op de wipstoel. Terwijl de verdeling juist het hele probleem is. Asielcrisis? Meer een opvangcrisis.

Amper een etmaal later wordt het interview door de werkelijkheid ingehaald: Ter Apel loopt weer vol, Stadskanaal springt weer bij. En dat terwijl de Spreidingswet officieel nog in werking is, maar het kabinet deze links laat liggen. Een aantal partijen noemt het een ‘dwangwet’ en wil niet dat gemeenten gedwongen worden asielzoekers op te vangen. Maar ja, als kinderen hun huiswerk niet willen maken, zeg je ook niet: laat maar zitten, komt wel. 

24 uur na het gesprek met Sloots tref ik een asielwethouder Ingrid Sterenborg in de sporthal, waar lege bedjes de stille getuige zijn van de nachtelijke crisis. Na een bijzonder kort nachtje mag de wethouder de lokale, regionale en landelijke media te woord staan. Van RTV1 tot RTL Nieuws, iedereen wil weten wat de wethouder vindt van de zoveelste reddingsactie. Na opvangtenten nu een sporthal. ‘Neem je verantwoordelijkheid,’ was haar boodschap aan Den Haag. Terwijl de slaap nog in haar ogen stond, was haar boodschap helder.

De irritatie in Stadskanaal en de rest van Groningen groeit, maar het noaberschap blijft overeind. En dat, meer dan welke wet dan ook, zou eigenlijk een voorbeeld moeten zijn voor het hele land. Dus als we de spreidingwet toch weg willen gooien, laten we deze dan vervangen door een ‘noaberwet’. Hoe deze eruit moet zien? Gewoon naar deze regio kijken.  



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal