Direct naar de inhoud.

SodM waarschuwt voor gevolgen zoutwinning, maar provincie zet door: ‘Het gaat om honderden banen’

  • door:
  • op:
Een van de zoutwinningsputten in de gemeente Veendam | © Hielke Bosch/RTV1

GRONINGEN/VEENDAM – Ondanks toenemende zorgen over de gevolgen, wil een politieke meerderheid in de provincie wel dat de zoutwinning in onze provincie doorgaat.

De SP diende deze woensdag een motie in waarin wordt opgeroepen om te stoppen met de winning. ‘Kiezen we voor sloop of kiezen we voor opbouw. Kiezen voor een Nij Begun of voor Nije ellende’, aldus SP’er Agnes Bakker, verwijzend naar het gaswinning-compensatieprogramma.

Meerdere partijen maken zich in toenemende mate zorgen over de winning in Veendam en omgeving. Die zitten vooral op het gebied van de schadeafhandeling. Zoutwinning veroorzaakt bodemdaling en kan ‘in het uiterste geval’ leiden tot sinkholesstelt Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Daardoor kan zoutwinning ook schade aan huizen opleveren.

Gedeputeerde wil nog niet stoppen

Maar het huidige college van BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang vindt het nog te vroeg om de zoutwinning te stoppen. Verantwoordelijk gedeputeerde Susan Top (partijloos) laat weten dat er eerst gekeken gaat worden naar een veilige manier van het winnen van zouten.

‘Onze eerste inzet is om te kijken of het veilig en verantwoord kan. En op zo’n manier dat het voor de omgeving geaccepteerd is.’

‘Het gaat om honderden of duizenden banen’

De grootste partij in de provincie, de BBB, vindt ook dat de winning door kan gaan als dat veilig kan. Statenlid Harm Nieboer wijst namens de partij ook op de werkgelegenheid die gepaard gaat met de winning. ‘Het verbaast ons dat daar nogal miskend over wordt gedaan. Het gaat om honderden, zo niet duizenden, banen. Het eventuele banenverlies heeft ook een enorme impact.’

Ook de VVD stipt het punt van werkgelegenheid aan.

Den Haag

Net als bij gaswinning is het niet de provincie die kan besluiten om te stoppen met zoutwinning. Dat is aan Den Haag. D66 noemt het ‘zorgwekkend. We willen stoppen met nieuwe boringen’, aldus Paula Benjamins.

De motie om te stoppen met zoutwinning werd gesteund door SP, D66, Volt, GroenLinks Partij voor de Dieren en PvdA. Die laatste partij zit in het college, de overige drie collegepartijen – BBB, ChristenUnie en Groninger Belang – denken dus anders over de kwestie.

Toeristisch van profiteren

De BBB ziet graag een zoutmeer in de gemeente Veendam komen. De partij wil toeristisch profiteren van de zoutwinning. Volgens statenlid Nieboer heeft het zoutwinningsbedrijf Nedmag in het verleden de komst van zo’n meer al eens onderzocht. Nieboer ziet dat in landen waar ook aan zoutwinning wordt gedaan, dat zoutputten toeristische trekpleisters zijn geworden.

‘Het zou toch geweldig zijn als we naast een Meerstad en Blauwe Stad ook een Zoutmeerstad in onze provincie hebben.’ De partij roept de gedeputeerde op om te kijken wat er mogelijk is op dat gebied. ‘Het biedt misschien een kans op het gebied van toerisme. Ik zeg niet dat het er moet komen, maar ik vraag wel of er onderzoek naar gedaan kan worden.’

Maar weer eens onderzoeken

Gedeputeerde Susan Top zegt verrast te zijn door het idee, maar gaat wel onderzoeken wat er mogelijk is. Ze beaamt dat er in het verleden dergelijke plannen op tafel lagen. ‘Het is interessant om dit soort plannen op te diepen. Ik kom er op terug want kan er nu nog niks over zeggen.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal