Direct naar de inhoud.

Burgers in het ongelijk gesteld tegen Nedmag; bedrijf mag doorgaan met zoutwinning

  • door:
  • op:
Het terrein van Nedmag in Veendam | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – Nedmag mag doorgaan met de zoutwinning. De toezichthouder, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), heeft een handhavingsverzoek van de bewoners afgewezen. Stichting Stop Zoutwinning en de Bewonersgroep Borgercompagnie wilden dat het SodM optrad tegen zoutwinningsbedrijf Nedmag, maar na onderzoek concludeert de toezichthouder dat er geen overtredingen zijn geconstateerd.

De bewonersgroepen uiten al langere tijd zorgen over de effecten van de zoutwinning op de bodemdaling in de regio. Zij vrezen dat dit uiteindelijk kan leiden tot schade aan hun huizen en het landschap.

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is de overheidsinstantie die toezicht houdt op mijnbouwactiviteiten in Nederland, waaronder de winning van zout en gas. De instantie controleert of bedrijven zich aan de wet houden en of de veiligheid en milieueffecten van de mijnbouw in orde zijn.

De actiegroepen hadden het SodM gevraagd om in te grijpen vanwege zorgen over de zoutwinning uit de putten VE-5 en VE-7. Volgens hun berekeningen zou Nedmag meer produceren dan toegestaan, wat zou kunnen leiden tot grotere bodemdaling dan vergund. Het SodM komt echter tot de conclusie dat Nedmag op dit moment binnen de wettelijke grenzen opereert en dat de maximaal vergunde bodemdaling van 95 centimeter niet is overschreden.

(Tekst gaat verder onder foto)

De locaties van putten VE-5 en VE-7 | © Screenshot Apple Kaarten/Bewerking: RTV1

Bert Jan Bruning, directeur van Nedmag, reageerde bij RTV1 tevreden op de uitspraak: ‘Veilige en verantwoorde zoutwinning staat altijd voorop. Het is goed dat SodM zorgvuldig naar de feiten heeft gekeken en dat zij bevestigen dat we binnen de vergunde limieten opereren.’

De bewonersgroepen bekijken nog of zij in beroep gaan tegen de beslissing. ‘We moeten nog beslissen of we hierop gaan reageren,’ aldus voorman Jean Pierre Dessart van Stichting Stop Zoutwinning. ‘Begin november komen we samen om onze vervolgstappen te bespreken,’ voegt Jakoba Gräper van de Bewonersgroep Borgercompagnie toe.




-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal