Direct naar de inhoud.

Voedselbank Veendam gaat over op nieuw winkelconcept

  • door:
  • op:
Van der Velde (L) en Verhoeven (R) in de locatie van het nieuwe winkelconcept | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – De voedselbank van Veendam gaat op de schop. De stichting wil hun concept gaan veranderen naar een winkelidee. Zo proberen ze de ongeveer negentig gezinnen van de voedselbank nog beter te bedienen. Een idee dat al bij andere voedselbanken geïmplementeerd wordt.

Dit concept komt in tijden van rust bij de Veendammer voedselbank. Eerst moesten de vrijwilligers handelen met de coronacrisis. Aan het einde van 2022 moest de voedselbank bijspringen, omdat er een nieuwe voedselbank opgezet moest worden in de gemeenten Stadskanaal en Westerwolde.

Het winkelconcept lag er al voor de coronajaren, maar door de ingrepen bleef dat die schets eerst uit. Nu is er rust in het huis en kunnen de plannen verder uitgewerkt worden. ‘De financiën zijn rond. Zo moeten we namelijk extra koel- en vriesruimtes, een nieuwe stroomvoorziening en aanpassingen in de uitgifte komen’, zegt Nel van der Velde. Zij is bedrijfsleider van de Voedselbank Veendam.

(Tekst gaat verder onder video)

Experimenteren tijdens corona

Wel inventariseerden de voedselbank de animo voor een winkel. Dat deden ze al voor de coronacrisis. Daarnaast deden ze een soortgelijk concept tijdens diezelfde crisis, vertelt secretaris Yvonne Verhoeven. ‘In de coronatijd zijn we begonnen met een marktontwerp. Onze cliënten vonden dat erg prettig, dus daar waren we erg blij mee met in de toekomst dit winkelconcept.’

Voor de zomer moet de winkel klaar zijn voor gebruik. Dat is een doel dat eigenlijk eerder in het jaar lag. Door verschillende omstandigheden lukte het niet om dit in januari en maart van 2024 rond te krijgen. Maar het vooruitzicht is duidelijk. Zo is er al een indeling gemaakt voor als het zover is. Er komt net als in een supermarkt een wand met koel- en vrieswaren, een broodafdeling en een groente- en fruitafdeling. Daarnaast is er nog een kleine plek voor de persoonlijke hygiëne.

Voedselbankconcept

Het voedselbankconcept met het uitdelen van de producten in een doos of krat wordt niet helemaal overboord gegooid. ‘De houdbare producten blijven in een krat zitten die ze mee kunnen nemen aan het einde van hun rondje’, aldus Van der Velde.

Beide zijn hoopvol dat het nieuwe concept voor de zomervakantie draaiende is en dat er is september een grote opening komt.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal