Direct naar de inhoud.

Basisscholen in de Veenkoloniën maken kans op een ANWB Verkeersplein

  • door:
  • op:
De feestelijke opening van het verkeersplein van Obs De Oleander |© ANWB

REGIO – Een ANWB Verkeersplein in iedere provincie. Dat is het streven van de ANWB met de jaarlijkse verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor ieder schoolplein’. Ook in de Veenkoloniën strijden basisscholen dit jaar om het felbegeerde verkeersplein. 

Op de basisschool van CBS ‘t Haimstee in Veendam is de pauze net begonnen. Kinderen hollen gierend over het speelplein. Mathilde Gerds, directeur van de school, wijst naar een hoek van het plein waar een aantal kinderen aan het spelen zijn. ‘Als we het verkeersplein winnen, dan laten we het hier plaatsen.’ 

De keuze om haar school voor de winactie aan te melden was snel gemaakt. ‘We hebben best veel kinderen die met de auto naar school komen terwijl we juist willen stimuleren dat kinderen lopend of op de fiets naar school komen. Met een verkeersplein kunnen kinderen op een veilige manier oefenen om aan het verkeer deel te nemen.’ Ondanks dat Gerds de schoolomgeving als redelijk veilig inschat, is ze van mening dat een verkeersplein een aanwinst zal zijn voor de school. ‘Onze school staat in een woonwijk en die is redelijk veilig, maar we hebben ook veel zijstraten en een drukke weg achter de school. Vooral in de ochtend ontstaan er daardoor toch allerlei verkeerssituaties waarvan kinderen moeten leren hoe ze daarmee om moeten gaan.’ 

(Artikel gaat verder onder de video)

Ook OBS de Neuteboomschool, locatie Wereldwijs in Stadskanaal maakt kans op het verkeersplein. Volgens directeur Aniek de Vries en teamleider Jeanetta Gersonius is het verkeersplein hard nodig. 

‘Onze leerlingen komen veelal uit het AZC en hebben weinig tot geen mogelijkheid om deel te nemen aan het verkeer. Als ze straks naar een reguliere basisschool gaan is het wel heel belangrijk dat ze weten hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen’, zegt Gersonius. Bovendien speelt de huidige verkeerssituatie rondom de school een belangrijke rol voor de school om zich aan te melden voor de jaarlijkse verkiezing. ‘Veel kinderen worden ‘s morgens met bussen of taxi’s naar school gebracht en een aantal komt lopend of op de fiets, daardoor krijg je soms wel hele gevaarlijke situaties rondom de school’, legt Gersonius uit. 

Naast een goede voorbereiding voor de basisschool draagt een verkeersplein volgens De Vries ook bij aan de uitstraling van de school. ‘Als ik hier binnenloop dan zie ik een heel bevlogen team, maar zodra ik naar buiten loop dan zie ik vooral een betonnen plein. Dat past helemaal niet bij wat wij willen uitstralen. Ook dat was voor ons een reden om ons aan te melden voor de verkiezing.’ 

(Artikel gaat verder onder de video)

Ook in Musselkanaal strijden basisscholen om het verkeersplein. Voor OBS de Musselhorst is een verkeersplein meer dan welkom. In hun motivatie voor de aanmelding van het ANWB Verkeersplein omschrijven ze dat met name grote drukte tijdens het halen en brengen van de kinderen een reden is om een verkeersplein aan te vragen. Bovendien zijn er een aantal gevaarlijke kruispunten rondom de school en hebben kinderen uit de omgeving te maken met landbouwverkeer. Met een verkeersplein op school zouden de leerlingen met dergelijke verkeerssituaties kunnen oefenen, aldus OBS de Musselhorst.

Ook de christelijke basisschool De Lindenborgh in Musselkanaal doet mee in de race om een verkeersplein op het schoolplein. Zij omschrijven de verkeersveiligheid rondom hun basisschool als matig. Ze zien dat zeker de helft van de leerlingen met de auto naar school worden gebracht en dat steeds meer leerlingen niet zelfstandig in het verkeer kunnen bewegen. Voor de basisschool uit Musselkanaal zijn dit redenen tot zorg. Veel leerlingen zullen na de basisschool ten minste 10 kilometer moeten afleggen naar het voorgezet onderwijs. CBS de Lindenborgh vindt het dan ook belangrijk dat er nu alvast in het verkeer wordt geoefend. Een ANWB Verkeersplein biedt de mogelijkheid om verkeerssituaties na te bootsen en zo te oefenen met verschillende verkeerssituaties.

Stemmen

In totaal hebben dit jaar meer dan 300 basisscholen in het hele land zich genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Tot 31 mei krijgen de scholen de kans om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Op deze manier onstaat er per provincie een top drie. Of de scholen in de Veenkoloniën genoeg stemmen kunnen verzamelen om in de felbegeerde top drie te belanden is nog maar de vraag. In de provincie Groningen hebben zich namelijk maar liefst vijftien scholen aangemeld. Per provincie wint uiteindelijk slechts één basisschool het verkeersplein. 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal