Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vandaag mogelijk warmste 6 januari ooit

zonTemperatuur kan oplopen tot 14 graden in het zuiden

WEERONLINE – Vandaag lijkt de warmste dag van de week te worden. Zo warm zelfs dat het weleens de warmste 6 januari ooit kan worden. Het dagrecord in De Bilt staat op 13,1 graden uit 1999. Ook dinsdag en woensdag houden we nog hoge temperaturen met maxima van 12 tot 13 graden. Noraal moeten we het doen met een graad of 5.

De temperatuur in De Bilt komt vanmiddag naar verwachting uit rond 13 graden. In Brabant of Limburg kan het kwik zelfs oplopen tot een lenteachtige 14 graden. Ondanks de hoge lenteachtige temperaturen, is het weerbeeld vooral herfstachtig. Vanochtend en vanavond regent het van tijd tot tijd en staat er aan de kust een krachtige tot harde wind, bovendien is er kans op windstoten. Tweede helft van de ochtend en in de middag zijn er droge perioden.

Uitgebreide weersverwachting
Meer over het warme winterweer

Ook het dagrecord van dinsdag kan worden verbroken, het is minder nat dan vandaag en er is zelfs af en toe ruimte voor de zon. Op 7 januari 2005 werd het in De Bilt 12,5 graden. Vrijdag werd het dagrecord voor 3 januari al gebroken. Toen werd met 12,2 graden in de Bilt het oude record uit 1948 verbroken. In Eindhoven werd het zelfs 13,2 graden.

Na woensdag daalt de temperatuur langzaam en mogelijk dat we vanaf komend weekend eindelijk normale temperaturen voor de tijd van het jaar voorgeschoteld krijgen met af en toe nachtvorst. Echt winterweer hoeven we vooralsnog zeker niet op te rekenen.

Sneeuw en kou VS zorgen bij ons voor lenteachtige temperaturen

Het lentetemperaturen bij ons worden veroorzaakt door de restanten van de extreme winterdepressie die vorige week het noordoosten van de VS en Canada teisterde. Dit lagedrukgebied komt steeds dichter bij de Britse Eilanden in de buurt en resulteert bij ons in een zuidelijke stroming.

Met de zuidwestelijke windrichting stroomt warme lucht uit zuidwest Europa over ons land. Het wordt bij ons nauwelijks kouder dan in Rome, daar moeten ze het vandaag doen met een graad of 15 terwijl zuid Nederland kans maakt op 14 graden. Droog blijft het echter niet, met name maandag hebben we een groot deel van de dag te maken met regenachtig weer.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Vandaag mogelijk warmste 6 januari ooit

  1. Onzin! Het is het warmst sinds de metingen begonnen rond de industriële revolutie. Daarvoor heeft Nederland ook warmere periode’s gekend. Hoe denkt u anders dat die fossiele brandstoffen zijn ontstaan? Die plantengroei zal toch ergens vandaan moeten komen om een en ander te starten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.