Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Glasklomp symbool van glasindustrie Nieuw-Buinen (video)

GlasklompNIEUW-BUINEN – Afgelopen vrijdag 1 juli onthulde burgemeester Seton van de gemeente Borger-Odoorn een bijna 50 jaar oude glasklomp. De unieke glasklomp staat symbool voor de eens zo bloeiende glasindustrie in Nieuw Buinen. Bij de onthulling werd de burgemeester geholpen door Steven Vriezema die zelf ooit werkzaam was in de glasindustrie.

De glasklomp is ontstaan toen de laatste glasfabriek in Nieuw-Buinen in 1967 dicht ging. Het hete glas werd toen in een kuil gegooid en ging stollen. Volgens voorzitter Jan Haikens van de Historische Vereniging Nieuw-Buinen bestaat de glasklomp echter niet alleen uit glas: “De werknemers waren bij de sluiting van de glasfabriek zo boos dat ze hun werktuigen ook in de kuil hebben gegooid. Daarom is het glas met ijzer vermengd. Aan de buitenkant is dat duidelijk te zien aan de roestige plekken op de glasklomp.”

De onthulling van de glasklomp is tevens de start van een expositie over de opkomst en ondergang van de glasindustrie in Nieuw Buinen. Oude foto’s, gebruikte gereedschappen en eindproducten zijn tot 1 september te zien in de multifunctionele accomodatie Noorderbreedte.

Als stille getuige van deze eens zo bloeiende bedrijfstak, waar op het hoogtepunt zo’n 800 mensen werkzaam waren, staat de glasklomp nu voor de Noorderbreedte.

 

Geplaatst door

Webmaster RTV1

2 Reacties op “Glasklomp symbool van glasindustrie Nieuw-Buinen (video)

  1. Jammer dat een op zichzelf goede film gebaseerd is op een slordig en fout gemaakt persbericht. De laatste glasfabriek vaqn Nieuw Buinen was namelijk die van de firma Nanninga aan het Dwarsdiep. De Nanninga’s werktren weliswaar op veel kleinere schaal dan Voorheen Meursing (1843-1967) maar produceerden volop industrieel glaswerk als bijvoorbeeld theelichtjes voor buurman Glas Heinz, die tot 2005 in glaswerk handelde, na aanvankelijk in Drouwenermond gestart te zijn als glasblazerij. Nanninga produceerde daarnaast kunstglaswerk, dat vooral geblazen werd door de Duitse glasblazer Günter Hitze. De grootste verdienste van Nanninga voor Nieuw Buinen was dat hij na de sluiting van VH Meursing machines, gereedschappen, ontwerptekeningen door een aankoop in veiligheid bracht. Het was de Drentse glaspionier Cees van Olst die in 1979 bij de stichting van zijn Glasmuseum in Diever de collectie Nieuw Buinen aankocht en op meerdere locaties presenteerde. De glasklomp is bezoekers van zijn helaas geliquideerde Glasmuseum Veenhuizen nog welbekend. Geschiedenis is een prachtig vak, wanneer je je ook echt de achtergronden eigen maakt. Aanstaande zaterdag wordt om 14.00 uur in het Keramisch Museum Goedewaagen aan de hand van de inmiddels historisch goed onderbouwde collectie Brans een tweede expositie over het erfgoed van Nieuw Buinen geopend.
    Friggo Visser, conservator

    • Beste heer Visser, wij zijn op zoek nr een glasklomp met een verhaal als sokkel voor een beeld van een jonge z’zwarte’. Ka n u ons helpen? 0033478584830 Agnes Rammant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.