Direct naar de inhoud.

Glasklomp symbool van glasindustrie Nieuw-Buinen (video)

  • door:
  • op:

GlasklompNIEUW-BUINEN – Afgelopen vrijdag 1 juli onthulde burgemeester Seton van de gemeente Borger-Odoorn een bijna 50 jaar oude glasklomp. De unieke glasklomp staat symbool voor de eens zo bloeiende glasindustrie in Nieuw Buinen. Bij de onthulling werd de burgemeester geholpen door Steven Vriezema die zelf ooit werkzaam was in de glasindustrie.

De glasklomp is ontstaan toen de laatste glasfabriek in Nieuw-Buinen in 1967 dicht ging. Het hete glas werd toen in een kuil gegooid en ging stollen. Volgens voorzitter Jan Haikens van de Historische Vereniging Nieuw-Buinen bestaat de glasklomp echter niet alleen uit glas: “De werknemers waren bij de sluiting van de glasfabriek zo boos dat ze hun werktuigen ook in de kuil hebben gegooid. Daarom is het glas met ijzer vermengd. Aan de buitenkant is dat duidelijk te zien aan de roestige plekken op de glasklomp.”

De onthulling van de glasklomp is tevens de start van een expositie over de opkomst en ondergang van de glasindustrie in Nieuw Buinen. Oude foto’s, gebruikte gereedschappen en eindproducten zijn tot 1 september te zien in de multifunctionele accomodatie Noorderbreedte.

Als stille getuige van deze eens zo bloeiende bedrijfstak, waar op het hoogtepunt zo’n 800 mensen werkzaam waren, staat de glasklomp nu voor de Noorderbreedte.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal