Direct naar de inhoud.

Azc op Strijkijzerterrein in Borger van de baan

  • door:
  • op:

logo borger odoornBORGER – Er komt geen asielzoekerscentrum op het Strijkijzerterrein in Borger. Het terrein wordt niet gereserveerd voor de eventuele komst van een azc op een later tijdstip. Er komt ook geen huisvesting voor statushouders op deze locatie.

De gemeente neemt dit besluit nadat bekend werd dat er voor de korte termijn geen nieuwe azc’s meer nodig zijn in ons land. Staatssecretaris Dijkhoff heeft vorige week al laten weten dat in gemeenten waar nog geen bestuursovereenkomst met het COA gesloten is, geen opvanglocatie meer gerealiseerd hoeft te worden.

Toekomstige mogelijkheden voor het terrein
Hoewel het aantal vluchtelingen naar Nederland afneemt, is de ontwikkeling van de asielinstroom in de toekomst onzeker. Om te voorkomen dat er opnieuw een situatie ontstaat zoals vorig jaar, waarbij er op stel en sprong opvangplekken georganiseerd moesten worden, heeft de staatssecretaris gevraagd om als gemeente te verkennen of we
– de plannen en het terrein achter de hand willen houden voor een later moment;
– het terrein op een andere manier willen benutten (statushouders huisvesten);
– of geen enkele optie willen op dit terrein.

Zorgvuldige afweging
Burgemeester Seton heeft deze week met het college van burgemeester en wethouders en de fractievoorzitters van de gemeenteraad over deze mogelijkheden gesproken om tot een zorgvuldige afweging te komen. Uit de gesprekken die burgemeester Seton met hen had kwam de gezamenlijke conclusie dat zowel het achter de hand houden van de locatie als het plaatsen van statushouders op dit terrein niet gewenst is.

“Als we deze locatie nog een periode reserveren terwijl we niet weten wat de toekomst brengt, brengt dit onzekerheid met zich mee voor de inwoners van Borger en dan vooral voor de direct omwonenden. Wij kiezen nu voor volstrekte duidelijkheid”, zegt burgemeester Seton. ”Een gedeelte van de inwoners schrok toen ze hoorden dat er een azc zou komen, maar er is vanaf het begin draagvlak geweest en via de klankbordgroepen werd betrokkenheid getoond bij de voorbereidingen. Dit verliep erg constructief en positief. Nu het azc niet meer nodig is, verdienen zij duidelijkheid. Er komt geen azc en er worden op deze plek ook geen statushouders geplaatst”.
Borger-Odoorn gaat uiteraard wel door met het plaatsen van statushouders in de gemeente, maar hiervoor wordt naar andere geschikte locaties gekeken.

Toekomstbeeld
“Mocht er in de toekomst weer een noodzaak ontstaan om vluchtelingen op te vangen, dan zijn we uiteraard opnieuw en van harte bereid om mee te denken over welke bijdrage we kunnen leveren aan het oplossen van dit maatschappelijke probleem”, aldus burgemeester Seton. Hij heeft het besluit van Borger-Odoorn vandaag teruggegeven in een gesprek met de CdK. Deze bundelt alle Drentse besluiten in een advies voor staatssecretaris Dijkhoff. Op 15 oktober komt de staatssecretaris met een eindbeeld rond de opvang van vluchtelingen in Drenthe.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal