Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Bloedmaan op blauwe maandag goed te zien

.

WEERONLINE – (update) – Zondagnacht was het uitstekend weer om naar de maansverduistering te kijken. Het was helder en daardoor was de bloedmaan op blauwe maandag perfect zichtbaar. Wie buiten naar de maansverduistering keek, deed er goed aan zich dik in te pakken tegen de kou. De minima kwamen in het binnenland uit op -6 tot -9 graden.

Bij een maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan. De schaduw van de aarde valt op de maan, waardoor deze niet meer te zien is. Een volledige maansverduistering wordt ook wel bloedmaan genoemd vanwege de rode kleur die de maan krijgt. Die rode kleur wordt veroorzaakt doordat rood zonlicht door de aardatmosfeer wordt afgebogen. Met andere kleuren licht gebeurt dit niet. Het rode licht valt op de maan en weerkaatst terug naar de aarde. Daardoor lijkt de maan rood.

De maan is niet alleen rood van kleur. Er is ook sprake van een ‘supermaan’. Hierdoor lijkt de maan groter dan normaal.

Hoogtepunt in vroege ochtend
Maandagochtend om 3:30 uur begint de maan door de schaduw van de aarde te bewegen. We zien dan een hap die tot 5:40 uur steeds groter wordt. Op dat tijdstip is de maan voor een uur lang verduisterd: direct zonlicht kan de maan niet meer bereiken. Vanaf ongeveer 6:45 uur valt er weer direct zonlicht op de maan. De maansverduistering is om 8:45 uur voorbij. Op dat moment kunnen we de maan niet meer zien, omdat deze dan inmiddels onder de horizon ligt.

De maansverduistering is te zien aan de westelijke horizon. Wanneer de maan in zijn geheel verduisterd is staat deze op 21°. Dit is vrij laag, dus een vrij zicht naar het westen is wenselijk wanneer je optimaal wil genieten van de maansverduistering.

Volgende maansverduistering
De eerstvolgende maansverduistering is op 16 juli van dit jaar. Dan is er sprake van een gedeeltelijke maansverduistering. Deze maansverduistering valt in de avond.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.