Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Windpark halveert verlichting op turbines

EERSTE EXLOERMOND – Het windpark De Drentse Monden en Oostermoer halveert de verlichting op alle 45 turbines ten opzichte van eerdere plannen.

Over enkele weken, als alle aansluitingen zijn afgerond, is dat al te zien op de eerste turbine bij 1e Exloërmond. Tot het zover is heeft die windmolen een tijdelijke verlichting. In tegenstelling tot de definitieve versie, knippert de rode lamp ’s avonds en ’s nachts nog. Ook dat stopt als over enkele weken de definitieve verlichting in gebruik wordt genomen.

De tijdelijke versie is nodig omdat de molen vanzelfsprekend al direct zichtbaar moet zijn voor vliegverkeer. In overleg met de luchtvaartautoriteiten is een beperking van de verlichting bereikt.

De `plannen voorzagen aanvankelijk ook in twee rijen van vier lampen op het torendeel (de gele cirkels op de tekening). Het windpark vroeg de Inspectie Leefomgeving en Transport om diverse aanpassingen. Die toestemming is gegeven.

* Twee rijen van 4 lampen (rondom) langs de toren (op ca. 45 en 90 meter hoogte) worden vervangen door 1 rij van vier lampen (rondom), halverwege de toren.
* Bovenop de molen komt 1 lamp ipv de eerder beoogde 2 lampen

Overdag knippert deze (wit licht); in het donker wordt het licht rood (niet knipperend).

Synchronisatie van verlichting (wit) overdag
Als volgend jaar meer windmolens operationeel worden, volgt synchronisatie van het witte (knipperende) licht. Door die synchronisatie gaan alle witte lampen tegelijk uit en aan.

Dimmen
Bij helder weer (als de zichtbaarheid tijdens de schemer- en nachtlichtperiode meer bedraagt dan 5000 meter) worden de sterkte van de lichten tot 30% verlaagd. Is de zichtbaarheid tijdens de schemer- en nachtlichtperiode meer dan 10 kilometer, dan wordt de lichtintensiteit tijdens de schemer- en nachtlichtperiode tot 10% verlaagd.

Als alles volgens planning verloopt moet die definitieve verlichting van de eerste windturbine in de loop van augustus zijn gerealiseerd.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.