Direct naar de inhoud.

In Veendam valt niks meer te plakken

  • door:
  • op:
Niet alle partijen staan op de verkiezingsbanner Veendam (foto: Valerie Mooijman)

VEENDAM – De gemeente Veendam heeft de traditionele aanplakborden voor politieke partijen vervangen door voorgedrukte banners. Op vijf locaties in de gemeente Veendam zijn deze banners geplaatst voor de Tweede Kamerverkiezing.

Het posters plakken is voorbij

Het traditionele posters plakken is in Veendam verleden tijd. Burgemeester Sipke Swierstra: “De verkiezingsborden waarop partijen zelf de posters plakten zorgde voor een rommelige indruk. De posters lieten regelmatig los, er werden andere posters overheen geplakt en partijen gebruikte verschillende formaten posters. De voorbedrukte banners zijn netter en beter leesbaar. Ook is de plaatsing een stuk eenvoudiger voor onze medewerkers.”

Theo Mooijman, voorzitter van GroenLinks Veenkoloniën, is er niet rauwig om. “Dat plakken gaf altijd zoveel viezigheid, altijd vlekken op je kleren.” Nee, het plakken in weer en wind gaat hij zeker niet missen. “Dan lagen die posters er binnen een dag weer af door het slechte weer, kon je weer op pad om nieuwe te plakken.”

Dan lagen die posters er binnen een dag weer af, kon je weer op pad om nieuwe te plakken (Theo Mooijman, GroenLinks)

In Stadskanaal vind je de ouderwetse posters nog wel. De gemeente laat weten dat zij digitale borden hebben overwogen, maar simpelweg te laat waren. “Blijkbaar zijn ze erg in trek”, zegt een woordvoerder.

Een lid van GroenLinks plakt posters in Stadskanaal
“0,0 effect”

Volgens Rens Vliegenthart van de Universiteit van Amsterdam hebben de posters geen enkel effect, zo valt te lezen in een artikel van Omroep Gelderland. “Niemand laat zich door een poster overtuigen om op een partij te stemmen”, aldus Vliegenthart bij Omroep Gelderland. Moeten we er dan maar niet helemaal mee ophouden? Van Mooijman mag het. “Het gaat er puur om dat je jezelf als partij laat zien, misschien heeft het nog effect op de kiezers die twijfelen.” Probleem is wel dat wanneer een paar partijen stoppen er altijd partijen zijn die wel blijven plakken, “die zijn dan extra zichtbaar.'”

GroenLinks en de VVD samen in een busje.

Vroeger ging je met je posters, lijm en een kwast onder de arm alle verschillende borden langs. Mooijman deed dat altijd samen met de mensen van de VVD. Mooijman: “We zijn een kleine partij, dus dan reed ik met de VVD mee. Zij plakten hun posters en ik de mijne.” Een paar jaar geleden besloot men dat het anders moest. Alle partijen kwamen vanaf toen op een op een centrale plek samen om de borden te beplakken.

“Het samen plakken is ook vanuit een stukje saamhorigheid van alle politieke partijen samen”, zei burgemeester Sipke Swierstra toen nog in de Veendammer.

Hufterproof

Hufterproof zijn de banners niet. Aan de Langebosschedijk in in Wildervank werd al een banner beklad. Mooijman: “Andere jaren plakte je dan simpelweg een nieuwe poster, maar dat gaat nu niet”. Verder valt op dat niet alle partijen op de Veendamse banners staan. Partijen zouden slechts een paar dagen tijd hebben gehad om het materiaal aan te leveren. De gemeente Veendam laat weten begin januari de bij hen bekende partijen per mail te hebben geïnformeerd. Ook stond er een bericht op de website van de gemeente.

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal