Direct naar de inhoud.

Club voor hoogbegaafde kinderen Veendam weer bijeen

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 28 jun 2021
  • tags:
Workshop ‘Scheikunde in de keukenkastjes’ van de HB-club Veendam.

VEENDAM – De HB-club Veendam, de club voor hoogbegaafde kinderen in Veendam en omgeving, komt het volgende schooljaar dertien keer bijeen in het jongerencentrum Break in Veendam. Eén keer per drie weken komen nieuwsgierige, leergierige en ondernemende kinderen bij elkaar voor een workshop ‘scheikunde in de keukenkastjes’, een cursus ‘vloggen’ of het naspelen van een rechtszaak.

Na de zomervakantie begint HB-club Veendam aan een nieuw seizoen. Ook deze keer met zowel een ochtend- als middaggroep van maximaal 15 kinderen. In beide groepen is nog plek. Wie zich bij de HB-club Veendam een groep bebrilde bolleboosjes voorstelt, komt bedrogen uit. De deelnemers zijn weliswaar hoogbegaafd, maar ook gewoon kind. In de pauze wordt tikkertje gespeeld of een potje gevoetbald. Een enkeling zoekt even een rustig plekje op om alle prikkels te verwerken. Tijdens de workshops wordt duidelijk hoe groot hun belevingswereld is en hoe omvangrijk hun algemene kennis.

“De vingers gaan niet altijd meteen de lucht in hoor”, legt Petra Moget uit. Zij is één van de organisatoren en begeleiders van de HB-club Veendam. “Het zijn ook vaak kinderen met een zogenaamde ‘fixed mindset’. Ze vinden dat ze alles in één keer moeten kunnen. Als dat niet lukt, dan geven ze snel op. Door deze kinderen uit te dagen proberen we hen vaak over die drempel te helpen”.

Even lekker jezelf zijn
Hoogbegaafde kinderen denken vaak na over hele andere dingen dan hun leeftijdsgenoten. Een tomeloze leergierigheid leidt tot eindeloos vragen stellen en verbanden leggen die anderen (nog) niet zien. Ze denken snel en logisch na en hebben veel behoefte aan variatie en diepgang. Vaak hebben ze een eigen belevingswereld. “Deze wordt lang niet altijd gezien en gedeeld door hun klasgenootjes. Daardoor voelen sommige hoogbegaafde jongens en meiden zich soms best alleen of zelfs buitengesloten”, aldus mede-organisator Gaby Krikke. “Tijdens de workshops van HB-club komen ze gelijkgestemden tegen. Ze kunnen even lekker zichzelf zijn en door het gevarieerde aanbod van workshops wordt die tomeloze leergierigheid ook gevoed”.

Vrijwilligers
HB-club Veendam wordt gerund door vrijwilligers; zonder uitzondering zelf ouders van hoogbegaafde kinderen en daardoor ook wel ervaringsdeskundigen te noemen. Iedere groep heeft minimaal twee begeleiders. Daarnaast hebben ze met regelmaat enthousiaste – vaak oud HB-clubbers – jongeren die vanuit een maatschappelijk stage of eigen interesse meehelpen

Praktische informatie
Het HB-club seizoen volgt het schooljaar. In de periode sept – juni worden in totaal 13 workshops georganiseerd. Petra: “Ieder seizoen stellen we een nieuw programma samen. Daarbij proberen we om zoveel mogelijk variatie aan te bieden tussen wetenschap, sport, maatschappij en kunst. We kunnen ons best voorstellen dat het spannend is om je zomaar op te geven voor de HB-club. Kinderen mogen daarom altijd één of twee keer op proef komen”.

Voor aanmelden of verzoek om meer informatie kan gemaild worden met hbclubveendam@gmail.com . Of kijk op de Facebookpagina van HB club Veendam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-