Direct naar de inhoud.

RTV Noord en FtM: Nedmag had lek zoutwinning kunnen voorzien

  • door:
  • op:
Nedmag (f: Hans van Dijk)

VEENDAM – Het zoutwinnigsbedrijf Nedmag had kunnen voorzien dat in 2018 in de bodem van de zoutwinningslocaties een lekkage van pekel kon ontstaan. Dat onthult RTV Noord, in samenwerking met het onderzoeksplatform Follow the Money.

In het winningsplan dat al stamt van 1995 beschreef Nedmag al dat er mogelijk risico’s op lekkage kondn ontstaan in een ondergrondse zoutholte. In het plan staat: ”Een zeer bescheiden pekellek door het halietdak boven de caverne is op langere termijn niet uitgesloten.” Het bedrijf stelt dat dat geen invloed van betekenis op minder diep liggende bodemlagen en het grondwater. Deskundigen stellen dat  het zoutbedrijf bewust risico’s heeft genomen met de zoutwinning.

In een reactie geeft Nedmag aan dat bij de zoutwinning de veiligheid voorop staat en niet een economisch motief. 

Kijk voor de uitgebreide reportage van RTV Noord-verslaggever Martijn Folkers en Follow the Money op de site van RTV Noord.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal